Ing. Michael Canov

  • SLK
  • Liberec
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.05.2022 13:57:00

Navrhovatelé zvolili nevhodné řešení prodloužení období

Navrhovatelé zvolili nevhodné řešení prodloužení období

Projev na 25. schůzi Senátu 18. května 2022 k zákonu o podporovaných zdrojích energie

 Vážený pane předsedo, a předsedající zároveň, vážený pane poslanče, vážené kolegyně, kolegové.

K tomuto zákonu je asi nejlepší citovat naši legislativu k těm nedostatkům. On už se tedy o tom zmiňoval pan navrhovatel, že tam není všechno úplně tak ideální. Tak já cituji naši legislativu:

„Navrhovatelé zvolili nevhodné řešení prodloužení období, po které lze dokládat splnění kritérií udržitelnosti a úspor emisí skleníkových plynů, a to změnou přechodných ustanovení v části druhé novely č. 382. Namísto toho, aby bylo přechodné ustanovení obsaženo v části první, nyní přiložena k návrhu zákona jako samostatný článek 2. Navrhovateli zvolenou technikou se totiž přechodné období nebude vztahovat k nově navrhované úpravě, ale toliko na změny provedené novelou č. 382. V důsledku toho nebude dosaženo záměru navrhovatele a možnost dokládat splnění kritérií udržitelnosti a úspor emisí skleníkových plynů... Čestným prohlášením,“ stop.

Jo: „... skleníkových plynů čestným prohlášením se nebude vztahovat na nově rozšířené subjekty.“ A ještě poznámka od legislativy – návrh trpí i některými legislativně- technickými nedostatky, včetně chyby v názvu zákona.

Já bych jenom, vzhledem k té důležitosti zákona a vzhledem k tomu, že předkladatelům, navrhovatelům vlastně tento nedostatek zásadně nevadí, tak se nakonec ústavně-právní výbor rozhodl podpořit ten návrh, co přišel ze sněmovny ke schválení. Nicméně myslím, že to nemění nic na tom, že v souvislosti s tím novým zákonem, že by si tedy sněmovna měla dávat pozor hlavně na ty devadesátky, aby se tam takovéto chyby neobjevovaly. Ale tedy konstatuji, že tedy usnesení ústavně-právního výboru je, že doporučuje Senátu Parlamentu České republiky projednávaný návrh zákona schválit ve znění postoupeném Poslaneckou sněmovnou.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama