Ing. Miloš Zeman

První přímo zvolený prezident ČR
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.05.2021 20:09:00

Existuje významné riziko, že v Afghánistánu vznikne nové teroristické centrum

Existuje významné riziko, že v Afghánistánu vznikne nové teroristické centrum

Vystoupení prezidenta republiky při videokonferenci s prezidenty B-9

 Vážení kolegové,

jsem rád, že se s vámi mohu opět setkat, i když nemám video konference rád, a pevně doufám, že se s vámi budu moci setkat v přátelské atmosféře bez video konferencí a v přátelských podmínkách, protože konec pandemie je věcí blízké budoucnosti, jak pevně věřím.

Takže, přátelé, jak víte, mým téměř stálým tématem je Afghánistán. Na posledním summitu NATO v Londýně jsem jako osamělý bojovník protestoval proti stažení vojsk z Afghánistánu. Měl bych teď říci, a cituji Talleyranda: “Je to horší než zločin. Je to chyba.” Proč? Budu pokračovat o nedávných událostech, i když jsou symptomatické.

Víte o krvavém útoku na studentky v Kábulu a dobře víte, že prezident Ghaní obvinil Tálibán. Je to naprosto pochopitelné, protože Tálibán je striktně proti vzdělávání žen. Proto je můj scénář, byť katastrofický scénář, následující: Jako první krok po našem odchodu z Afghánistánu Tálibán potlačí legální afghánskou vládu. Jako krok dva ovládne celé teritorium Afghánistánu. A jako další krok vytvoří nové teroristické centrum, které bude srovnatelné s Islámským státem posledních let.

Rád bych citoval Generálního tajemníka NATO, který řekl: “Existuje významné riziko, že v Afghánistánu vznikne nové teroristické centrum.” Jensi, pokud máte stejný názor jako já, proč neprotestujete proti stažení z Afghánistánu? Proti veliké chybě, která mi připomíná politiku appeasementu, dokonce zbabělost, dokonce kapitulaci. Jednání s Tálibánem se velice podobá jednáním s Adolfem Hitlerem a se stejnými následky.

A já opravdu věřím, že situace v Afghánistánu bude po tomto nešťastném rozhodnutí velice komplikovaná, a přátelé, prosím nezapomínejte, že Tálibán disponuje obrovskými finančními prostředky, protože Afghánistán je hlavním producentem opia na světě. A nové teroristické útoky, jako ty na Dvojčata, by mohly následovat.

Jako osamělý bojovník chci být Kassandrou, protestující proti postavení dřevěného koně do trójské brány. A vy víte, že Kassandra měla pravdu.

Miloš Zeman
prezident republiky

zámek Lány, 10. května 2021

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama