Ing. Pavel Sehnal

  • Praha bez chaosu
  • Praha 18
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.09.2020 11:43:00

Antivirus je nespravedlivý, už měl dávno skončit

Antivirus je nespravedlivý, už měl dávno skončit

Program Antivirus měl podle mého názoru dávno skončit. Jeho trvání mělo smysl pár měsíců během nejhoršího průběhu koronakrize, ale teď tato státní pomoc spíše škodí.

 Říkám to nejen jako politik, ale i jako podnikatel. V každodenní praxi je vidět, jak je tento program špatně nastavený. Vláda stále prodlužuje trvání tzv. programu Antivirus a chlubí se, jak díky tomu pomáhá ekonomice a chrání zaměstnance před možným propuštěním. Dříve to tak možná bylo, ale jak jsme přesvědčeni v Občanské demokratické alianci, teď to už neplatí. Ba možná dokonce právě naopak. Dlouhodobě tvrdím, že firmy potřebují zakázky a nikoli dávky.   Ze Strakovy akademie a ministerstev od počátku slýcháme, že jde o opatření, které má stabilizovat pracovní sílu. Své opodstatnění to mělo, ale jeho trvání nemělo být delší než dva měsíce a trh se poté měl uvolnit. Antivirus je totiž ve svém důsledku velmi nespravedlivý, protože lidé, které si ve svých fabrikách jejich majitelé nechali, aby zabezpečili omezený provoz, dostali většinou méně než sto procent původní výplaty, protože nebyly peníze. Zatímco ti, kteří byli doma, dostali sto procent výplaty, protože tak byl vládní program Antivirus nastaven. Všichni asi cítíme, že to je špatně. Lidé, kteří byli doma a nepracovali, na tom byli lépe než ti, co do práce chodili. Nedává to smysl. Vláda to velmi špatně nastavila. Když už, tak to mělo být přesně naopak.Mnohem lépe by premiér a jeho vláda udělali, kdyby místo rozdávání peněz rozjeli investice. Již jsem psal o dvouletém plánu oživení, který by podle ODA ekonomice pomohl. Teď měla vláda příležitost zrealizovat projekty, které už dlouho “stojí ve frontě”. Stát si měl zmapovat soubor investičních příležitostí a hned se do toho pustit. Třeba opravovat hrady a zámky, které často rozpadají, státní budovy apod. Klidně mohlo jít o stovky menších “šuplíkových” projektů od výměny světel či drobných rekonstrukcí. Pořád by to bylo lepší řešení, než peníze rozdat. To by firmy skutečně uvítaly. Místo toho ale vláda dotuje ztráty a nevytváří poptávku. Podnikatelé nechtějí dotace, ale zakázky. Tak nejlépe zaplatí své zaměstnance, kteří budou více utrácet a ekonomika se rozjede.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama