Ing. Pavel Šrámek, MBA

  • APB
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,06. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.07.2016 8:30:00

Agrární krize je alarmující. Slova nestačí, je potřeba jednat

Agrární krize je alarmující. Slova nestačí, je potřeba jednat

Na červnovém zasedání Poslanecké sněmovny jsem interpeloval ministra zemědělství ve věci agrární krize a zhoršující se konkurenceschopnosti. Hned v úvodu jsem připomněl některá fakta z vládního prohlášení.

Například v bodě 3.9 odst. 1 se píše: „Vláda vytvoří podmínky pro zvýšení soběstačnosti České republiky v základních zemědělských komoditách, a to prostřednictvím takového nastavení podmínek v rámci reformované společné zemědělské politiky a programu venkova, která povede k rozvoji strukturálně vyváženého zemědělství, opakuji – strukturálně vyváženého zemědělství a potravinářství v České republice. Vláda bude zvyšovat konkurenceschopnost českého zemědělství a potravinářství. Posílí a podpoří především oblast živočišné výroby.“ V bodu 3.9 odst. 5 se zase říká: „Vláda bude hájit zrovnoprávnění postavení českých zemědělců a potravinářů v rámci Evropské unie a zajistí kontinuitu poskytování národních podpor a znovuzavedení zelené nafty, opakuji – znovuzavedení zelené nafty i pro živočišnou výrobu.“

Dnes ale vidíme, že reálná situace se po dvou a půl letech nejen že se nezlepšila, ale naopak se dramaticky zhoršuje každým dnem. Podmínky českých zemědělců jsou diametrálně odlišné od okolních zemí. Chovatelé skotu se rozmýšlí, zda stáda zlikvidovat už teď, nebo za několik měsíců. To je ta cesta k tomu strukturálně vyváženému zemědělství? To je ta podpora živočišné výroby?

Chtěl jsem od pana ministra jasnou odpověď, co hodlá v této věci dělat, aby se dostálo vládnímu prohlášení a koaliční smlouvě a jaké plánuje kroky k tomu, aby se likvidace českých chovů zastavila alespoň. Jinými slovy, kdy se konečně přejde od slov k činům.

Konkurenceschopnost a soběstačnost se, ať se nám to libí nebo ne, zhoršuje. Chovatelé dojného skotu k dnešnímu dni prodělávají 7 mld. Je odhad, že za tento rok budou v propadu asi 11 mld. Tím chci jen říct, že podpora, která tady, jestli to tedy správně sčítám, je 1,5 mld. versus 11 mld., tak ta je tedy opravdu jen kosmetická.

A pokud se bavíme o suchu, tak například polští zemědělci měly vyplaceny kompenzace za sucho minulý rok v říjnu, v listopadu. My jsme za sucho nedostali ještě ani korunu. Vím, že je tam teď připraven balíček, který už je procesován. Situace je ale taková, že my peníze dostaneme zhruba o rok déle než polští zemědělci. A to je opět ta konkurenceschopnost.

Psáno pro blog.idnes.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama