ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.03.2011 12:13:57

Šikana na silnicích? Změny v pravidlech měření rychlosti městskou policií

Šikana na silnicích? Změny v pravidlech měření rychlosti městskou policií

Na silnicích už možná nepoznáme úseky, na nichž městská policie měří rychlost vozidel. Novelu zákona, která ruší povinnost taková místa označovat, bude zítra (16. března) projednávat Senát.

Senátor a zpravodaj zákona Petr Pakosta navrhne pravý opak – stálé značky.

„Je otázkou, zda měření rychlosti městskou policií by mělo být vnímáno jako příspěvek k bezpečnosti silničního provozu, nebo jako zdroj příjmů obecní či městské pokladny. Osobně jsem přesvědčen, že platí první varianta a tedy že označení měřených úseků dopravní značkou by mělo být zachováno,“ říká senátor Pakosta.

„Proto budu jako zpravodaj tohoto zákona při jeho projednávání v Senátu navrhovat, aby povinnost označení dopravní značkou v úsecích, kde městská policie měří rychlost, byla zachována s tím, že půjde o značku stálou, nikoliv o přenosnou, jako tomu bylo dosud,“ dodává Pakosta k novele zákona, kterou schválila poslanecká sněmovna.

Stálá značka bude preventivně působit na zlepšení chování řidičů v úseku, i když se zrovna měřit nebude. Vyřeší i komplikace při manipulaci se značkou přenosnou.  „V tomto smyslu předložím příslušné pozměňovací návrhy a navrhnu Senátu vrácení návrhu novely zákona do Poslanecké sněmovny,“ vysvětluje senátor.

Změny se týkají zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích. Petr Pakosta je jeho  garančním zpravodajem. Kompetence městské policie k měření rychlosti vozidel je záležitostí velmi kontroverzní a budící emoce a má své vyhraněné zastánce i odpůrce. Návrh senátora Pakosty by měl kontroverze a rozpory utišit.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama