Ing. Tomáš Jirsa, MBA

  • Český Krumlov
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.07.2017 14:28:00

Už se dlouho nestalo, že by nějaký ministr přišel nesouhlasit s premiérem

Už se dlouho nestalo, že by nějaký ministr přišel nesouhlasit s premiérem

Projev na 8. schůzi Senátu dne 20. července 2017 k zákonu o zpravodajských službách

 Vážený pane předsedo, pane ministře, druhý pane ministře, dámy a pánové.

Musím říct, že mě ta situace, která tady nastala, trochu překvapuje, protože pan premiér nám ústy svého zástupce tady sdělil, že považuje ten pozměňovací výbor našeho výboru, VZVOB, za nadbytečný. Pan ministr obrany ho považuje za natolik důležitý, aby přišel proti panu premiérovi brojit a nesouhlasit s ním. To už se nám tady dlouho nestalo, že by nějaký ministr přišel nesouhlasit s premiérem. První věc.

Druhá věc, když jsme před půl rokem opět na návrh našeho výboru navrhovali, abychom během deseti let v zákoně zvedli výdaje na obranu na 2 % HDP, což ostatně dneska je prostě úzus, který vyžaduje i nový americký prezident, tak pan ministr nebyl schopen a ochoten se za tento návrh postavit, kličkoval a nikdy ho nepodpořil. Pořád se kryl za to, že je to politické rozhodnutí, do kterého on nemůže zasahovat. Ten problém je samozřejmě obrovsky složitý, nikdo tady, troufám si říct, z nás mu úplně nerozumí, protože se jedná o tři tajné služby, ty jsou prostě ze svého principu tajné. My přijímáme zákon na jejich kontrolu, ale neměníme ty zákony, které tvoří ty tajné služby, takže vždycky stejně, jak říkal pan předseda Bublan, předseda výboru, bude záležet na řediteli té tajné služby, co za materiály poskytne tomu kontrolního orgánu nebo co mu prostě neposkytne.

Koho by zajímalo, kde také leží ten problém toho jednoho slovíčka, o které tady bojuje pan premiér v zastoupení pana ministra Chvojky s panem ministrem Stropnickým, tak si naťukejte, ty stránky se jmenují přichází.rozvědka.cz, kde je na desítkách stran rozepsáno nejrůznějšími odborníky, co hrozí. Já se osobně v této věci kloním k názoru pana premiéra a znovu říkám, překvapuje mě, že před námi se odehrává spor ve vládě mezi ministrem obrany a premiérem.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama