Ing. Veronika Vrecionová

  • ODS
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,67. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.04.2019 15:38:00

K menšímu využívání chemických látek v zemědělství může pomoci věda

K menšímu využívání chemických látek v zemědělství může pomoci věda

Místopředsedkyně zemědělského výboru Veronika Vrecionová společně s ředitelem institutu CEITEC Jiřím Nantlem uspořádala v Poslanecké sněmovně seminář na téma „Rizika a potenciál genového editování v zemědělství“.

Genová editace, neboli nová forma „genetické modifikace organizmů“, pomáhá vyšlechtit plodiny odolné proti škůdcům nebo umožňuje pěstování rostlin v sušších oblastech. V Evropské unii je pěstování takových plodin na rozdíl např. od USA zakázáno. Tato metoda spočívá v úpravě genetického kódu rostlin, aniž by se do něj přidávaly části genetických kódů jiných organizmů, jak tomu bylo v minulosti.

„S růstem světové populace a změnami klimatu brzy narazíme na strop v produkci potravin. Budeme se muset rozhodnout, zda pokračovat v intenzivním využívání chemických látek, nebo naopak využijeme moderní metody zvyšující produkci. Genová editace rostlin je metoda, která nás může zbavit přehnaného využívání chemie v zemědělství. Tam, kde byl dříve potřeba silný postřik, bude stačit výsadba odolnějších, což znamená upravených, plodin,“ uvedla Veronika Vrecionová.

„Vědecké poznání v oblasti biotechnologií se dynamicky vyvíjí a dává nám možnosti, které předcházející generace neměly. Fakticky jde o otázku konkurenceschopnosti našeho českého i evropského zemědělství v měřítku celého světa. Je obrovský prostor pro zvýšení produktivity zemědělství i zlepšení stavu přírody. Vědu a výzkum bychom se neměli bát používat ani v zemědělství,“ dodal ředitel Středoevropského technologického institutu Masarykovy univerzity Jiří Nantl.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama