Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.02.2013 8:19:49

Buštěhradský zámek se zatím středočeským Žofínem nestane

Buštěhradský zámek se zatím středočeským Žofínem nestane

Středočeský kraj zámek neopraví...

21. ledna se Rada Středočeského kraje zabývala i projekty, na které bude žádat dotaci z evropských peněz přes Regionální operační program.

Kromě potřebné dostavby Domova seniorů v Uhlířských Janovicích, která byla podpořena celou Radou, se debata rozproudila zejména nad záměry projektů ve výzvě č. 93a, která se dotýká kultury a cestovního ruchu.

V seznamu možných investic byl i zámek Buštěhrad, a to ve 2 variantách – ve variantě velké a malé dostavby.  Většina Rady byla názoru, že je lepší podpořit jiné, ne tolik nákladné projekty a tak byla nakonec upřednostněna rekonstrukce a dostavba Regionálního muzea v Kolíně (dům č. 8 na náměstí). Taktéž se pokusíme přes evropské peníze financovat i stavbu Památníku národního útlaku a odboje v Panenských Břežanech.  Podařilo se navíc prosadit alespoň doplnění skanzenu v Kouřimi o určité zázemí, které by zlepšilo občanskou vybavenost pro návštěvníky a na více již alokované zdroje nestačily...

Buštěhrad tedy neprošel, Radě se nechtělo, i pom mediální dlouhodobé masáži, do skoro „zříceniny“ investovat. Nicméně to konec zámku rozhodně neznamená. Možná se kraj nakonec rozhodne pro konzervaci, možná se nerozhodne nijak a celý zámek přejde dle smlouvy zpět na město Buštěhrad, které samo na rekonstrukci mít nebude. Obzvlášť když rozrůstajícímu se městu chybí ještě realizovat mnohé, životně důležitější investice.

Dva výstupy jsou ale zřejmé. Krajem vlastněná a městem zřejmě v budoucnosti spravovaná dolní zámecká zahrada by se měla na jaře otevřít pro veřejnost. A všichni, komu na budoucnosti zámku záleží, by měli dát hlavy dohromady a být připraveni hledat možného partnera pro tento na Kladensku ojedinělý objekt.  A pokud spojí síly v podobě jakési Rady složené ze zástupců města, kraje, veřejnosti, nemusí rozhodně být pesimisty.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama