Ing. et Ing. Jan Skopeček, Ph.D.

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.10.2020 9:09:00

Návrh rozpočtu na příští rok je absurdní fikce a příprava na úplatky voličům

Návrh rozpočtu na příští rok je absurdní fikce a příprava na úplatky voličům

Komentář místopředsedy poslaneckého klubu ODS

 Vláda schválila státní rozpočet na rok 2021, o kterém sama ví, že jde o fikci. Schválený rozpočet s obřím deficitem ve výši 320 mld. Kč nepočítá s daňovými změnami, které vláda na příští rok plánuje, přestože jsou v objemu minimálně desítek miliard korun. Je to absurdní postup, stejně jako kdyby soukromá firma vyhlásila finanční plán a vědomě do něj na začátku roku nezapočítala některé nákladové položky, o kterých ví, že nastanou. Možná se takto hospodaří v Babišových firmách, ale rozpočet má formu zákona, a měl by tak odrážet realitu, nikoliv započítávat jen to, co se vládě hodí a ostatní ignorovat.

Samotný deficit je samozřejmě obří a neodpovídá tomu, co si česká ekonomika může dovolit. Tyto Babišovy deficity budeme v budoucnu platit vyššími daněmi či vyšší inflací. Rozpočtové výdaje, které by mohly v budoucnu směřovat na rozvojové oblasti, spolknou výdaje na úroky ze státního dluhu a splátky státního dluhu. V současné době bychom přitom rozpočtem potřebovali pomoci soukromému sektoru, který jediný může pomoci ekonomice k růstu. Místo toho ze schváleného rozpočtu vychází vítězně stát, který bude nadále bobtnat na úkor soukromé sféry. Obří deficit také vypovídá o tom, že vládní strany, které nezvládají boj s druhou vlnou koronaviru, si v rozpočtu dělají finanční vatu s cílem uplácet a uchlácholit své voliče před sněmovními volbami. Ze všech těchto důvodů nemůže politik myslící dále než k nejbližším volbám tento návrh rozpočtu podpořit.

Dalším selháním vlády je také nepřipravenost na rozdělování peněz z transformačního fondu EU, který by mohl významně pomoci dotčeným regionům. Vláda bohužel nemá připraven dostatek projektů a velký otazník visí také nad spolufinancováním ze státního rozpočtu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama