Ing. et Ing. Jan Skopeček, Ph.D.

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.12.2021 21:02:31

Je zásadní, aby ČR držela vztahy s našimi partnery v co nejpragmatičtější rovině

Je zásadní, aby ČR držela vztahy s našimi partnery v co nejpragmatičtější rovině

Komentář na facebookovém profilu k nové německé vládě

Olaf Scholz dnes nastupuje do čela německé vlády a střídá tak po 16 letech Angelu Merkelovou. V zemi našeho největšího obchodního partnera tak dochází k zásadní změně ve směřování Německa i celé EU.

Angelu Merkelovou lze za spoustu věcí kritizovat, příkladem za migrační politiku nebo přístup k dluhové krizi v Řecku, ale k České republice měla alespoň vždy i díky jejímu studiu v Praze blízko. Jak ji budou hodnotit sami Němci, to ukáže budoucnost. Poučné je, že její posouvání doleva se nevyplatilo a znamenalo pro CDU v letošních volbách historický propad a otevřelo tak ve vládě dveře i progresivní levici.

Zelená ministryně zahraničí Annalena Baerbock se také netají tím, že by z EU udělala ráda takové Spojené státy evropské. I s ohledem na rostoucí ceny energií nebo budoucnost jaderné energetiky se dají předpokládat střety na diplomatickém poli.

Pro Českou republiku je zásadní, aby jasně definovala své představy o budoucnosti energetiky, zahraniční a migrační politice a držela vztahy s našimi partnery v co nejpragmatičtější rovině. Rozhodně se nesmí stát, že přistoupíme na hru, kdy se o zásadních otázkách v EU nebude rozhodovat jednomyslně, ale pouze kvalifikovanou většinou.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama