JUDr. Jiřina Rippelová

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.11.2011 0:50:53

Jsou výročí, která jsou vzácná....

Jsou výročí, která jsou vzácná....

Před pár dny jsem měla čest pokřtít DVD klatovského pěveckého sboru Šumavan. Vydání DVD právě v letošním roce není v případě čtyřicetičlenného vokálního tělesa z města pod Černou věží žádná náhoda.

Na hudebním nebi jejich hvězda září už úctyhodných 150 let. Rozdávat radost při zpívání přitom umí všem věkovým generacím a stejně tak uspokojí milovníky moderních skladeb až po hudební fajnšmekry. Ne nadarmo totiž členové Šumavanu o sobě tvrdí, že dokážou zahrát téměř všechno od Bacha až po Vlacha.

Na úplném začátku založení sboru stála čtveřice mužů: učitel Karel Stulík, ředitel kůru Mansvet Klička, kapelník husarské hudby František Klíma a učitel Antonín Fafl. Historie tohoto sboru se začala psát 1. října 1861. Ale až o deset let později do něj mohly vstoupit také ženy.

Jen nerada bych zapomněla na některá jména, díky nimž Šumavan sklízel obdiv mezi posluchači a dostával se na vrchol popularity. Proto by mělo zaznít jméno prvního sbormistra Petra Jirgese, stejně tak pozdějšího vedoucího sboru Mansveta Kličky. Úctyhodných dvaatřicet let jej vedl Jiří Bílek. Pak se však dirigentské taktovky ujaly také ženy – nejprve Drahomíra Hostýnková, pak Drahomíra Lhotská a zapomenout nesmím ani na Miladu Bláhovou. Právě za jejího působení dospěl Šumavan ke své největší kulturní události v Klatovech za posledních padesát let: provedení Dvořákova oratoria Stabat Mater společně s domažlickým Čerchovanem.

V současné době sbor vede Jaroslav Pleticha. Ač velmi mladý, přinesl do sboru nový vítr a pustil se do pěveckých experimentů. Mezi nejvýznamnější určitě patří provedení Rybovy České mše vánoční v kostele.

Letošní kulaté jubileum Šumavan slaví jak jinak nežli rozdáváním radosti svým posluchačům. Kromě již zmíněného křtu DVD jsem měla možnost navštívit koncert v jezuitském kostele v Klatovech. Jeho vrcholem byla Korunovační mše C dur od Wolfganga Amadea Mozarta.

Do konce roku mají ještě členové Šumavanu spousty práce. Čekají je koncerty na náměstí v Klatovech, zapojí se do akce Zpívání koled s Českým rozhlasem a o druhém svátku vánočním zazní opět v arciděkanském kostele Rybova Česká mše vánoční.   Oni však svou radost ze zpěvu předávají lidem rádi a já jim za všechny posluchače i hudební obdivovatele děkuji.

Jiřina Rippelová

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama