JUDr. Jiřina Rippelová

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.01.2012 23:03:20

Správa parku versus aktivisté. Z lesa zamířili k soudu

Správa parku versus aktivisté. Z lesa zamířili k soudu

Zdá se, že se od loňského léta vlekoucí se spor mezi aktivisty Hnutí Duha a Správou Národního parku Šumava přesunul z volné přírody do soudních síní.

Zůstává tak na mužích v talárech, aby rozhodli o tom, kdo má pravdu. Zatím to ale vypadá, že se vítězství přelévá z jedné strany na druhou.
Chování aktivistů vloni v létě v lokalitě Na Ztraceném snad neuniklo nikomu, kdo se zajímá o Národní park Šumava. Na jedné straně zastánci aktivistů, podle nichž jejich protesty formou přivazování se ke stromům byly naprosto oprávněné a správné. Na druhé straně kritici aktivistů, odsuzující jakékoliv jejich chování na Šumavě.
Celá věc se dostala k soudu už vloni v červenci. Nejprve k Okresnímu soudu do Klatov. Ten vyzval Hnutí Duha, aby se zdrželo organizování blokády kácení Na Ztraceném. Aktivisté se proti rozhodnutí odvolali. Trvalo to do ledna letošního roku, kdy se k celé záležitosti vyjádřil Krajský soud v Plzni. Dal za pravdu soudu nižší instance a rozhodnutí z Klatov potvrdil.
Také aktivisté obrátili. Prostřednictvím ředitele Hnutí Duha Petra Machálka tvrdí, že rozhodnutí soudu respektovali, z blokády se stáhli a jejím účastníkům pouze poskytovali právní a morální podporu. Zároveň poukazují na to, že vedení Národního parku Šumava nynější rozhodnutí krajského soudu úmyslně medializuje a překrucuje. Krajský soud se prý nezabýval obsahem sporu o kácení, ale jen konstatoval, že okresní soud skutečně měl oprávnění k vydání předběžného opatření.
A aktivisté kolem sebe kopou dál. Nelíbí se jim, že vedení Národního parku se znovu začalo soudit. Tentokrát podali návrh na zahájení řízení o náhradu škody ve výši 176 tisíc korun. Tuto částku chtějí po aktivistech, protože jde o vyčíslení nákladů za prostoje, které měli těžaři kvůli blokádě. Hnutí Duha ale tvrdí, že by to měla být Správa parku, kdo by měl platit. A to proto, že Inspekce životního prostředí se Správou vede řízení za nezákonné zásahy v parku.
Soudní spory zřejmě jen tak neskončí. Jen si přejme, aby rozhodnutí lidí v talárech byla správná a nedávala té či druhé straně návnadu k tomu, jak vymýšlet jiné a důmyslnější strategie proti přírodě, která je tu pro nás všechny.

Jiřina Rippelová
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama