JUDr. Jiřina Rippelová

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.01.2012 21:57:09

Tlačítko a euroklíč. Maličkosti, které pomáhají ve velkém

Tlačítko a euroklíč. Maličkosti, které pomáhají ve velkém

Jsem ráda, že novinky a vynálezy moderní doby směřují do všech oblastí lidského života. A že jich mohou využívat i ti, kterým jsou některé věci v běžném životě odepřeny. Mám na mysli naše zdravotně postižené spoluobčany.

V domažlické pobočce Centra pro zdravotně postižené Plzeňského kraje představili za posledních pár dnů hned dvě pomůcky, které lidem usnadní jejich život a zároveň jim ho mohou i zachránit.
Řeč je o nové službě zvané tísňová péče a také o euroklíči.

Ale pěkně popořádku. S nabídkou služby tísňového volání přišli pracovníci domažlické pobočky už vloni. Začátkem letošního roku ji rozšířili o tísňovou péči. V praxi jde o jednoduché tlačítko, které není o nic větší, než krabička od zápalek. Zdravotně postižení ji nosí neustále při sobě a při komplikacích stačí jen tlačítko zmáčknout a okamžitě jsou spojeni s centrálním dispečinkem. Protože se počítá i s tím, že lidé se mohou při mačkání tlačítka nacházet mimo telefon, je automaticky aktivována funkce hlasitý telefon. Odtud jsou pak lidé přesměrováni podle potřeby: na zdravotníky, hasiče a další složky integrovaného záchranného systému.

Tlačítko tísňové péče ale pomůže i v jiných případech než je zhoršení zdravotního stavu, například ohlídá byt, zprostředkuje pomoc při jednání s úřady nebo pomáhá v krizových situacích.

Druhou novinkou a významným pomocníkem je euroklíč. Určen je hlavně osobám na vozíčku, kteří mají problémy s cestou na úřady či do jiných budov. Euroklíč pracuje na jednoduchém principu. Stačí jím odemknout eurozámek, kterým jsou některé výtahy v budovách, plošiny, nebo kabinky sociálního zařízení opatřeny.

Nezbývá než přát si, aby se zdravotně postižení lidé co nejvíc a co nejpřesněji o novinkách dozvěděli a hlavně aby se jich nebáli využívat, nebo si o ně říct.        

Jiřina Rippelová

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama