JUDr. Michal Hašek

  • PRO
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.03.2010 12:09:03

Michal Hašek: Budoucnost je v precízním zemědělství

Michal Hašek: Budoucnost je v precízním zemědělství

BRNO – Na brněnském výstavišti začaly v neděli agrární veletrhy Techagro, Animal Vetex a Silva Regina, které potrvají do 25. března Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek přednesl během zahájení následující projev.

Vážené dámy, vážení pánové,

dovoluji si Vás jako hejtman Jihomoravského kraje přivítat u příležitosti konání veletrhů Techagro, Silva Regina a Vetex, které já osobně považuji za jedny z nejdůležitějších v programu brněnského výstaviště. Vzhledem k dlouholeté tradici a pověsti našeho regionu, jeho tradičnímu zaměření na zemědělství, lesnictví a potravinářství k brněnskému výstavišti přirozeně patří.

Tyto veletrhy jsou potřebnou přehlídkou moderní vyspělé zemědělské a lesnické techniky a potřebných moderních a ekologicky šetrných technologií pro zemědělskou i lesnickou výrobu. Jsem velmi rád, že se staly i přirozeným fórem pro výměnu názorů odborné veřejnosti na budoucnost českého a moravského zemědělství v evropském kontextu a jsou i místem důležitých setkání nevládních profesních organizací nejen z ČR, ale již tradičně i ze zemí Visegrádské čtyřky.

Jsem přesvědčen, že budoucnost českého a moravského agrárního sektoru je v tzv. precizním zemědělství, které je schopno na jedné straně maximálně efektivně využít možnosti produktivního zemědělství, na straně druhé se chovat odpovědně a ekologicky šetrně ke krajině, vodě, lesům a zemědělské půdě. Tento přístup není možný bez moderních technologií, moderních strojů, které tyto požadavky respektují, a které jsou prezentovány i na těchto veletrzích. Není možný ani bez rychlého uvádění nových vědeckotechnických poznatků do každodenní praxe.

Před zemědělstvím a lesnictvím navíc stojí i nové výzvy a problémy se kterými se musí vypořádat v 21.století. Především jde o nepotravinářské využití zemědělské produkce a nadbytečné biomasy. Jedním z těchto perspektivních odvětví je výroba energie z obnovitelných zdrojů  - biomasy, energetické zpracování zemědělských odpadů, energetické využití dřevní hmoty. I to je důležitý aspekt těchto veletrhů a důležitý stimul pro další technologický rozvoj.

Samozřejmě s tím souvisí i otázka finanční dostupnosti těchto moderních technologií a strojů, která je dle mého názoru klíčová pro další úspěšný  rozvoj českého a moravského zemědělství a lesnictví. To je otázka pro politické reprezentace, které musí tyto oprávněné požadavky reflektovat ve svých rozhodnutích a při koncipování nových podpůrných a rozvojových programů.

Já osobně se k tomu hlásím a učiním maximum pro to, aby české zemědělství a lesnictví mohlo do moderních, ekologicky šetrných a ekonomicky efektivních technologií maximálně investovat. Budeme rozšiřovat a podporovat ty programy, které usnadní podnikatelům lepší přístup k investičním a provozním úvěrům. Začneme jednat s bankami – původci současné finanční krize – aby ji přestaly řešit na úkor podnikatelů v zemědělství a lesnictví a zpřístupnily potřebné investiční a provozní financování ekonomicky zdravým subjektům.

Jsem přesvědčen, že pokud budou moci zemědělští a lesničtí podnikatelé nakupovat a obměňovat potřebné technologie, bude to přínosem nejen pro ně, ale i pro výrobce těchto technologií a strojů a následně i pro výzkum a vědu.

Dámy a pánové, přeji Vám, aby se Vám v Brně líbilo, protože to bude znamenat, že se sem budete rádi vracet i v budoucnu. Přeji Vám, aby vaše obchodní jednání byla plodná a efektivní, protože to bude potvrzením smyslu a životaschopnosti těchto veletrhů i do budoucna.

 

 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama