JUDr. Michal Hašek

  • PRO
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.02.2010 11:03:56

Proti rušení konzultačních činností Czechinvestu v regionech

Proti rušení konzultačních činností Czechinvestu v regionech

BRNO – Rušení administrativních a konzultačních činností v regionálních kancelářích agentury CzechInvest, týkajících se Operačního programu Podnikání a inovace, by bylo negativním signálem pro podnikatele a celkový hospodářský rozvoj regionů.

Upozorňuje na to předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek v dopisech, které dnes odeslal ministru průmyslu a obchodu Vladimíru Tošovskému a generální ředitelce CzechInvestu Alexandře Rudyšarové.

 

Michal Hašek žádá ministra i generální ředitelku o důkladné zvážení rušení bezplatného dotačního poradenství ve všech třinácti regionálních kancelářích agentury Czechinvest. Centralizaci těchto činností do Prahy lze podle něj považovat za další velkou překážku pro podnikatele, municipální sféru i vzdělávací instituce v celé ČR při čerpání evropských dotací. „Jsem si jist, že v důsledku tohoto rozhodnutí dojde k vážnému narušení dlouholeté úspěšné spolupráce na společných rozvojových projektech našich krajů a obcí s agenturou Czechinvest,“ napsal předseda Rady Asociace krajů České republiky.

 

Podle informací z regionů žadatelé hodlají kvůli zrušení bezplatného dotačního poradenství v krajích a kvůli celkové administrativní náročnosti odstupovat od projektů a zvažují, zda vůbec budou v budoucnosti žádat o dotace z Operačního programu Podnikání a inovace. „Tyto signály považuji za velmi alarmující, zvláště v situaci, kdy je z celkového objemu alokovaných financí 96 miliard vyčerpáno jen necelých 15 miliard korun,“ konstatuje Michal Hašek a dodává, že chce-li Česká republika úspěšně čerpat finance z evropských fondů, musí se naopak velmi intenzívně snažit o maximální rozšíření této konzultační a administrativní činnosti strukturálních fondů co nejblíže potenciálním žadatelům.

 

„Je nepochopitelné, že i přes proklamaci vlády, že urychlí a zefektivní čerpání dotací, přistupuje agentura Czechinvest v době kulminace projektů ke snižování počtu administrativních míst a omezování činností, jež by měly vést k zefektivnění čerpání dotací,“ uzavírá Michal Hašek a nabízí agentuře Czechinvest jménem Asociace krajů pomoc, směřující k plynulému a bezproblémovému čerpání dotací ze strukturálních fondů.

 

 

 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama