JUDr. Petr Hulinský, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.10.2011 15:01:00

Protikorupční strategie hlavního města Prahy musí být ještě přísnější

Protikorupční strategie hlavního města Prahy musí být ještě přísnější

Nově představená Protikorupční strategie hlavního města Prahy představuje určitě krok správným směrem.

Přimlouval bych se však za další rozšíření navrhovaných opatření, zejména směrem k co nejúplnějšímu zveřejňování zakázek na internetových stránkách hlavního města. Zatímco stávající návrh počítá s jejich zveřejněním až po skončení soutěže, osobně bych uvítal, pokud by všechny zakázky v hodnotě přes jeden milion korun bylo možné sledovat na webu města průběžně po celou dobu výběrového a schvalovacího procesu a následně v i době jejich plnění.

To znamená, že by v systému bylo možné vyhledat každou jednotlivou zakázku s jejím evidenčním číslem a informací, který odbor magistrátu za ni zodpovídá. Dále by zde byla uvedena oblast, které se zakázka týká, a její současný stav, tj. jestli se jedná o záměr, jestli právě probíhá realizace nebo je-li zakázka již dokončena.

Na webu by měl být zveřejněn také druh zadávacího řízení, tedy jde-li o otevřené řízení, užší řízení, jednací řízení s uveřejněním, jednací řízení bez uveřejnění, soutěžní dialog nebo o zjednodušené podlimitní řízení. U každé zakázky by bylo uvedené datum jejího vyhlášení, lhůta pro podávání nabídek a fotokopie vyhlášení řízení.

Co se týče hodnocení nabídek, zveřejněny by měly být protokoly z jednání hodnotící komise včetně jejího složení, i protokol z otevírání obálek, rovněž doplněný složením příslušné komise.

Samotné rozhodnutí o výběru zakázky by mohli zájemci sledovat díky zveřejněným protokolům o jejím projednávání v příslušném výboru a v radě, i zveřejněnou částí zápisu při projednávání v zastupitelstvu. Dále by tu byl datum podpisu smlouvy i všech dodatků a údaje o tom, čeho se jednotlivé dodatky týkají.

Neméně důležitou součástí systému by mělo být sledování průběhu plnění zakázky. To znamená, že by na webu byly k nahlédnutí protokoly z kontrol, u stavebních zakázek zápisy z kontrolních dnů, protokoly o kolaudaci a předání díla.

Měli bychom také uvažovat nad zavedením nového systému elektronických nákupů nejrůznějších komodit – od energií, přes kancelářské potřeby až po například pneumatiky pro služební vozidla. V tomto případě bychom vlastně nevymýšleli nic nového, stejný systém zavedl v Ostravě primátor Petr Kajnar. Nejen že díky tomu výrazně omezuje prostor pro korupční jednání, ale i šetří. Jen za prvních pět měsíců letošního roku v Ostravě ušetřili 23 milionů korun. Do nákupu systému město vložilo 40 milionů korun, v úsporách se ale částka vrátila už do roka a půl.

Jsem přesvědčen, že výše uvedená opatření mohou významně přispět k omezení korupce. Vzhledem k tomu, že boj proti korupci byl jedním ze stěžejních bodů volebního programu pražské sociální demokracie, budeme při projednávání protikorupční strategie hl. m. Prahy prosazovat přísnější pravidla a zveřejňování informací o veřejných zakázkách v co nejširší možné míře.

Petr Hulinský
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama