JUDr. Petr Hulinský, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.09.2011 11:29:00

Seniory nemůžeme vyhnat z bytů na ulici

Seniory nemůžeme vyhnat z bytů na ulici

Komentář stínového ministra pro místní rozvoj Petra Hulinského k vládní bytové politice.

Není pochyb, že bydlení se pro většinu seniorů stává čím dám větším problémem. Je to logické. Když průměrný důchod v ČR činí 10 993 korun měsíčně a ceny bydlení v rámci deregulace nájemného prudce rostou, nepřekvapí, že se mnoho seniorů může dostat do neřešitelné situace a po zaplacení nájmů jim nezbudou peníze na potraviny, oblečení či další nutné životní potřeby. Navíc mnoho starých lidí nemá například kvůli špatnému zdravotnímu stavu jiný příjem, než je starobní důchod.

V současné době i v krajských městech jako jsou Hradec Králové, České Budějovice a další, platí lidé za obyčejné malé garsonky o velikosti kolem 20 m2 pět tisíc korun měsíčně bez energií. Situace v Praze je ještě horší a důchody jsou proti celostátnímu průměru přitom vyšší jen nepatrně.

Řešením by mohly být příspěvky na bydlení pro sociálně potřebné staré lidi a také výstavba nových Domovů seniorů, které zatím obcím chybějí. Jak ukázal průzkum Státního fondu rozvoje bydlení, obce o velikosti do tisíce obyvatel potřebují dům s pečovatelskou službou ve třetině případů, města nad 100 tisíc obyvatel je potřebují všechna.

Ovšem bez státní podpory na výstavbu domovů pro seniory se města a obce neobejdou. Na svém posledním jednání vláda schválila podporu výstavbu nájemních bytů formou úvěru od Státního fondu rozvoje bydlení, což obecně vítám. Program je však určen obecně na výstavbu nájemních bytů, nikoli pouze na bydlení seniorů. Na řešení tohoto ožehavého tématu tak tento projekt nestačí. Situace mnohých starých lidí se přitom může stát po ukončení deregulace nájemného v Praze a dalších velkých městech v roce 2012 kritickou.

Stát proto musí z programů MMR pro místní rozvoj určených na bydlení dávat více peněz na výstavbu nových domovů pro seniory, ve kterých budou mít staří lidé zajištěnou potřebnou péči. Nemůžeme připustit, aby senioři neměli kvůli malým důchodům kde bydlet. Řešení tohoto naléhavého problému se musí stát jednou z priorit pro každou vládu České republiky.

Petr Hulinský, stínový ministr pro místní rozvoj za ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama