JUDr., PhDr., Zdeněk Ondráček, Ph.D.

  • KSČM
  • Trutnov
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.01.2020 15:43:00

Branné oddíly jezdí cvičit mladé kadety do zahraničí

Branné oddíly jezdí cvičit mladé kadety do zahraničí

Projev na 40. schůzi Poslanecké sněmovny 30. ledna 2020 – interpelace ministra Petříčka k podpoře Branných oddílů mládeže ze strany ministerstva zahraničí

 Děkuji, pane místopředsedo.

Ještě než začnu, tak mi dovolte, abych poděkoval klubu Pirátů, že navrhli přerušení obou interpelací a jestli si všimli, tak i s podporou klubu KSČM. Došlo k přerušení vašich interpelací a umožnili jste, aby došlo na projednání interpelací i těch, kteří jsou za vámi. Takže ještě jednou děkuji tímto za přístup.

A teď k interpelaci jako takové. 11. prosince jsem se obrátil na pana ministra zahraničí v souvislosti se žádostí o poskytnutí informací, které se týkají podpory ze strany Ministerstva zahraničí pro Branné oddíly mládeže, z. s., s tím, že v té době, toho 11. prosince, jsem měl několik informací o činnosti Branných oddílů, prostudoval jsem si jejich webové stránky, popřípadě sociální sítě, a přestože se všechno zdá jako takzvané nevinné hraní si na vojáky, tak mě tam překvapily některé věci, které, vzhledem k tomu, že se zabývám i bezpečností České republice a v současné době nebo v brzké době budeme projednávat, až bude jednou na schůzi Poslanecké sněmovny přítomen místopředseda vlády a ministr vnitra pan Hamáček, sněmovní tisk číslo 92 a sněmovní tisk číslo 669, což je zbraňová směrnice a zákon o nakládání se zbraněmi.

V této věci, a já myslím, že pokud se někdo podíval na tuto interpelaci, popřípadě si dohledal a četl tam některé věci, tak jsou zmínky i o Ministerstvu zahraničí a vzhledem k tomu, že z těch sociálních sítí a z toho, co lze dohledat, je zřejmé, že tyto Branné oddíly jezdí cvičit své mladé kadety, brance do zahraničí, konkrétně na Ukrajinu, tak jsem se dotázal pana ministra, co ví o činnosti těchto Branných oddílů. A pan ministr mi odpověděl - a samozřejmě další odpovědí a já na takovýto první rozstřel zkusím jenom první otázku a pak uvidím, kam se budeme posouvat dál - velmi, velmi krátce, ale samozřejmě věcně, tak, jako já jsem se krátce dotazoval, odpověděl, že Ministerstvo zahraničí nemá žádnou informaci o činnosti BROMLu, to znamená, těch Branných oddílů mládeže, kromě běžně dostupných informací z otevřených zdrojů a jedné vyhrazené zprávy z roku 2019, kterou obdržely příslušné útvary Ministerstva zahraničních věcí.

Už to trošku úplně není tak, jako že nemá žádnou informaci, když už má jednu informaci, minimálně tu v tom režimu Vyhrazené, a já si tedy ještě, než se přesuneme dál, podle toho uvidíme, jak budu dál pana ministra v této věci trápit, zeptám, kdo byl autorem té vyhrazené zprávy a zda adresátem bylo pouze Ministerstvo zahraničních věcí, ty příslušné odbory, anebo zda to bylo adresováno také i jiným adresátům. A podle této odpovědi pak se přihlásím do další debaty.

Takže zatím, pokud mohu, požádám o odpověď pana ministra a pak se přihlásím do další diskuse.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama