ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.07.2015 15:52:31

Jana Hnyková (Úsvit): Nejdříve přiznat a následně valorizovat příspěvek na péči

Jana Hnyková (Úsvit): Nejdříve přiznat a následně valorizovat příspěvek na péči

Klub hnutí Úsvit přímé demokracie podporuje valorizaci příspěvku na péči. Za hlavní ovšem považuje změnu pravidel pro přiznávání příspěvku, jež by se měla vrátit do stavu před rokem 2012.

Na vládě dnes probíhá schůzka mezi premiérem Sobotkou, ministryní práce a sociálních věcí Marksovou, ministrem financí Babišem a Václavem Krásou zastupujícím zdravotně postižené. Hlavním bodem jednání je požadavek na valorizaci příspěvku na péči zdravotně postiženým.

Poslanecký klub hnutí Úsvit podporuje valorizaci příspěvku. Už jen z toho důvodu, že od svého zřízení nebyl do této chvíle valorizován ani jednou. Přitom příspěvek na péči je vedle důchodu mnohdy jediným příjmem zdravotně postižených. Jeho zvýšení zajistí kvalitnější život těm, kteří jsou odkázáni na pomoc druhých.

Problém spatřuji ovšem v tom, kolik osob se zdravotním postižením má nárok na příspěvek na péči, lépe řečeno, kolika z nich jim je přiznán. Proto jsem předložila společně s naším poslaneckým klubem a s podporou téměř všech parlamentních stran a hnutí novelu zákona 108/2006 Sb., která má vrátit pravidla pro přiznávání příspěvku na péči před rok 2012, tedy před drastický zásah do pravidel přiznávání příspěvku tehdejším ministrem Drábkem. Povedlo se mu tehdy díky snížení počtu hodnotících kritérií z třiceti šesti na deset uzdravit značnou část zdravotně postižených. Bohužel pouze na papíře. My, kteří se zdravotně postiženými pracujeme, nebo jsme pracovali, totiž moc dobře víme, že zdravotní stav těchto osob může zůstat stejný, může se zhoršit, ale určitě se nemůže výrazně zlepšit.

Předložená novela byla posledním z jednotlivých úkonů, které měly Ministerstvo práce a sociálních věcí přimět k nápravě tohoto neutěšeného stravu. Ostatně nejlépe to dokládá petice, která zmíněnou změnu podporuje a na které se sešlo více než jedenáct tisíc podpisů.

Nabídněme zdravotně postiženým pomocnou ruku! Úroveň naší kultury poznáme právě podle toho, jak se dokážeme postarat o ty z nás, kteří naši pomoc potřebují. Pomožme zdravotně postiženým žít kvalitní a důstojný život. Vždyť nikdo z nás neví, jestli takovou pomoc nebude někdy potřebovat…

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama