Jaroslav Kubera

Zemřel dne 20.1.2020 ve věku 72 let
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,5. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.02.2018 22:46:00

Senátoři ODS plně podporují poslanecký návrh novely školského zákona

Senátoři ODS plně podporují poslanecký návrh novely školského zákona

Senátoři ODS plně podporují návrh na zrušení povinného roku předškolního vzdělávání a školky pro dvouleté děti

Senátorský klub ODS plně podporuje poslanecký návrh novely školského zákona, který ruší změny v oblasti předškolního vzdělávání zavedené vládou Bohuslava Sobotky, konkrétně povinnost mateřských škol přijímat děti od věku dvou let a povinný rok předškolního vzdělávání pro každé dítě. Senátoři ODS usilovali o zamítnutí těchto změn již v době jejich projednávání na půdě horní komory v dubnu roku 2016, a proto vítají současnou poslaneckou iniciativu a věří v její brzké schválení v Poslanecké sněmovně.

„Povinný rok předškolního vzdělávání je faktickým a nepřiznaným zavedením desetileté povinné školní docházky. Povinnost mateřských škol přijímat i dvouleté děti je byrokratický nesmysl, který zatěžuje nejen samotné mateřské školy, ale zejména obce. Tato povinnost by měla platit od roku 2020 a obce by tedy měly mít v tuto chvíli již dávno analýzu, kolik těchto dětí v tomto roce bude, aby připravily dostatečné kapacity. To ale samozřejmě není možné, protože budoucí rodiče by museli dávno nahlásit, kdy hodlají počít a kdy chtějí dát svého potomka do školky. Zároveň platí, že péče o dvouleté děti je spíše péčí zdravotní a ošetřovatelskou, přičemž účelem mateřských škol je primárně výchova a předškolní vzdělávání. Náklady na toto opatření a komplikace, které to školkám přinese, jsou tedy enormní a na jeho nesmyslnosti se shoduje řada odborníků, i zástupci samotných rodičů,“ uvedl k poslaneckému návrhu místopředseda Senátu PČR Jaroslav Kubera.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama