Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.
  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.01.2010 11:39:12

KDU-ČSL a EDS chtějí zřídit institut agenta provokatéra

KDU-ČSL a EDS chtějí zřídit institut agenta provokatéra

KDU-ČSL ve spolupráci s Evropskou demokratickou stranou (EDS) předkládají novelu trestního zákoníku a trestního řádu, která zavádí institut tzv. agenta-provokatéra a účinnou lítost. Úprava, kterou navrhuje KDU-ČSL a EDS, čerpá ze slovenské praxe a je

KDU-ČSL ve spolupráci s Evropskou demokratickou stranou (EDS) předkládají novelu trestního zákoníku a trestního řádu, která zavádí institut tzv. agenta-provokatéra a účinnou lítost. Úprava, kterou navrhuje KDU-ČSL a EDS, čerpá ze slovenské praxe a je považována za úspěšnou.

„Tímto návrhem KDU-ČSL úspěšně pokračuje ve svém boji proti korupci. Tento krok není posledním námi připravovaným návrhem v této oblasti. Shodu na našich návrzích budeme hledat napříč politickým spektrem,“ uvedl k předložení novely předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda.

„Stomiliardové hospodářské ztráty způsobené korupcí by mohl stát ušetřit a tyto peníze vynaložit účelněji,“ prohlásila předsedkyně EDS Jana Hybášková.

„KDU-ČSL vyzývá všechny, aby bedlivě sledovali, kteří politici nepodpoří tento návrh, neboť to mohou být jedině ti, kteří jsou provázáni s korupcí,“ dodal Svoboda.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Návrhy KDU-ČSL a EDS:

1. Agent provokatér

a/ Agentem provokatérem nemusí být pouze policista, ale i jakákoliv fyzická osoba.
b/ U korupčních trestných činů smí agent provokatér vybízet k jejich spáchání, avšak pouze osobu, u které je vážné podezření z korupce. O trestný čin se bude jednat jen v případě, kdy by pachatel spáchal trestný čin i bez přispění agenta provokatéra – tzv. test integrity.

2. Znovuzavedení účinné lítosti u korupčních trestných činů.

Tj. včasné informování o trestném činu a účinná pomoc při jeho rozkrytí. Pachatel, který projeví účinnou lítost, může být označen až za beztrestného.

 
Martina Kaderová, tisková mluvčí

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama