Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.
  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.05.2019 16:14:00

Stanovisko k odmítnutí prorodinných opatření vládou

Stanovisko k odmítnutí prorodinných opatření vládou

Vláda dnes odmítla návrh na nižší sociální odvody pro pracující rodiče. Cílem navržené úpravy přitom bylo posílení principu zásluhovosti pracujících rodičů na výchově dětí, posílení příjmové situace rodin s více dětmi.

 V neposlední řadě podpora zvyšování počtu dětí v rodině, které budou v budoucnu plátci daní a pojistného na důchodové pojištění.

Jedná se o návrh zákona zpracovaný a schválený vládou v předchozím volebním období, který však už nestihla Poslanecká sněmovna projednat. Návrh KDU-ČSL aktualizovala o změny souvisejících zákonů. Důvodem předložení návrhu je jeho naprosto zásadní důležitost s ohledem na podporu rodin a ocenění významu pracujících rodičů a rodin s více dětmi pro fungování a udržitelnost důchodového systému v České republice.

Návrh předpokládá snížení sazby pojistných odvodů pracujících rodičů se 2 dětmi o 1,5 procentního bodu, se 3 dětmi o 4 procentní body a se 4 a více dětmi o 6,5 procentního bodu. „Například při hrubé mzdě 30 000 Kč měsíčně a při péči o 2 děti by se vlivem nižší sazby pojistného zvýšil čistý příjem poplatníka pojistného o 5 400 Kč ročně,“ okomentoval předseda KDU-ČSL Marek Výborný. Při péči o 3 děti by pak zůstalo pracujícím rodičům o 14 400 Kč ročně více a při péčí o 4 a více dětí pak o 23 400 Kč ročně. A to už je v rodinném rozpočtu opravdu znát. „Nejvíce by opatření pomohlo pracujícím rodičům se 3 a více dětmi. Tyto rodiny přitom nyní mají prakticky poloviční příjem na člena domácnosti, ve srovnání s bezdětnými se stejným hrubým příjmem, a to především kvůli vysokým odvodům pojistného a kvůli počtu členů rodiny, které ze svého pracovního příjmu musí uživit,“ vysvětlila první místopředsedkyně lidovců Šárka Jelínková.

Jednalo by se přitom o přímý výpadek pojistného pouze přibližně jednoho procenta celkových příjmů pojistného, a to by stabilitu našeho důchodového systému v žádném případě neohrozilo. Naopak pracujícím rodičům s více dětmi by to výrazně pomohlo a díky vyšší porodnosti by došlo ke stabilizaci příjmů systému do budoucna. Máme totiž přesně 20 až 25 let na to, abychom vychovali dostatečně početnou novou generaci, než bude do penze odcházet nejpočetnější generace tzv. „Husákových dětí“. Proto je potřeba podpořit především rodiny se 3 a více dětmi, abychom zastavili vymírání naší společnosti. Rodiče by přitom zaměstnavatelům dokládali stejné doklady, jako pro daňové slevy na děti. Stejné doklady by pak sloužily pro oba účely.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama