Leo Luzar

  • Ostrava-Jih
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.03.2020 18:28:00

Bohužel se ukazuje, na čí straně Česká národní banka stojí

Bohužel se ukazuje, na čí straně Česká národní banka stojí

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 10. března 2020 k regulaci podnikání

 Vážený pane předsedo, dámy a pánové,

mě trošku k dnešnímu vystoupení vyprovokoval pan guvernér svým projevem. Pozorně jsem ho poslouchal a zůstal jsem trošku paf.

Co se vlastně děje? Je tady skupina lidí, bohatých lidí, kteří investují a asi mají problémy s těmi, kteří jim ty investice zprostředkovávají. Já jsem neustále přesvědčován, hlavně kolegy z pravice, že to jsou ti lidé úspěšní, to jsou ti inteligentní, to jsou ti lidé, kteří dokázali v této společnosti uspět, protože mají dostatek prostředků a tyto prostředky investují. Přesto jsou schopni naletět podvodníkům, a proto potřebuje mít tento člověk zvýšenou ochranu. A tady jak na bílém oři rytíř přijede guvernér České národní banky a začíná se za tyto klienty, občany bít a žádá prosazovat radikální a tvrdé řešení.

Ale já se ptám, pane guvernére, kde byla Česká národní banka, když tady byly nabízeny úvěry za úroky, lichvářské úroky sto, dvě stě, tři sta procent? Kde byla Česká národní banka, když tady byli ožebračováni obyčejní občané a bylo tvrzeno, však on si přečetl podmínky, vždyť on se v tom přece musel vyznat. Kde byla Česká národní banka, když se většina českých občanů zadlužovala? Proč tady jste nepřijel na oři a nehřímal, že je třeba přijmout tvrdé a jasné opatření proti těmto lidem, kteří zneužívali ty chudáky a brali si úvěry?

Bohužel se ukazuje, na čí straně stojí Česká národní banka. Až tady poslanci vlastní iniciativou řeší tady tyto problémy, dlouhodobé problémy lidí, kteří se zadlužili a snažím se hledat nejvhodnější formu řešení, tak vy přicházíte s řešením pro ty, kteří mají být ti nejlepší, nejúspěšnější, nejinteligentnější, protože vydělali velké peníze a teď náhodou narazili na podvodníky, kteří je o ně připravili. To ne považuji za fér a nepovažuji to za fér od České národní banky, že rozlišuje mezi svými klienty ty lukrativní, kteří je třeba hájit, a ty ostatní, kteří naletěli podvodníkům, kteří si půjčili od ctihodných bank nebo na mezibankovním sektoru a o ty peníze přišli.

To mi nepřipadá fér a pevně doufám, že jako Česká národní banka se zcela jasně a zřetelně postavíte například za lichvářské úroky. A budu velice rád, když Česká národní banka jasně řekne, že lichvářský úrok je takový a takový a jasně začne činit nápravu, aby nedocházelo k půjčkám, které tento lichvářský úrok představují.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama