MUDr. Olga Sehnalová, MBA

  • Zlínský kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.05.2012 18:20:00

Švýcarské kvóty - nemůžeme přece jen tak přihlížet!

Švýcarské kvóty - nemůžeme přece jen tak přihlížet!

Švýcarské přistěhovalecké kvóty, které tato alpská země od května zavedla pro občany osmi nových členských států EU včetně Česka, se dnes dostaly i na plenární zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku.

„Podle nás jde o jasně diskriminační a nezákonné opatření, rozdílný přístup na základě národnosti nemá žádné právní opodstatnění v rámci stávajících bilaterálních dohod mezi EU a Švýcarskem,“ prohlásila česká sociálnědemokratická europoslankyně Olga Sehnalová. „Vyzýváme proto švýcarské úřady, aby své rozhodnutí co nejdříve přehodnotily,“ dodala.

Rezoluci proti švýcarským přistěhovaleckým kvótám dnes podpořila naprostá většina europoslanců napříč frakcemi ze všech zemí EU.

Europoslanci se mimo jiné snaží přimět Evropskou komisi k účinné a rychlé protiakci, která by Švýcarsko přiměla kvóty anulovat. Cílem však není uvalení represí: „Namísto zavádění odvetných opatření podporujeme vytváření vhodnějších, účinnějších a flexibilnějších systémů spolupráce, které povedou k dalšímu prohlubování volného pohybu osob,“ uvádí se v rezoluci.

Přesto se však europoslanci nechtějí s existencí kvót smířit a iniciovali proto již citovanou rezoluci. „Český premiér Nečas prohlásil, že s kvótami sice nesouhlasí, nicméně má jen velmi omezené možnosti s tím něco dělat,“ konstatuje europoslankyně Sehnalová a dodává: „Já si naopak myslím, že proti takovým diskriminačním opatřením se musíme ozvat už z principu. Tento odevzdaný postoj pana premiéra prostě nesdílím, a naopak se snažím s tím něco dělat,“ dodává Sehnalová.

Europoslankyně Sehnalová proto podepsala - jako jediná z českých europoslanců - společnou výzvu k akci adresované Evropské komisi.

Europoslancům nicméně nevadí jen kvóty. Protestují i proti dalším zásahům švýcarských autorit do fungování jednotného vnitřního trhu. Vadí jim například opatření, která ztěžují evropským malým a středním firmám podnikání na švýcarském trhu. Výslovně například uvádějí případy, kdy švýcarské orgány zabránily německým a rakouským taxíkům naložit na letišti pasažéry, kteří si je předtím telefonicky objednali.

Švýcarsko sice není členem EU, tvoří ale součást schengenského prostoru a má se státy EU dohodu o volném pohybu osob. Bern kritiku zavedení kvót odmítá a své rozhodnutí obhajuje ustanovením, podle kterého může být mobilita osob omezena, pokud v určitém roce přesáhne počet žádostí o povolení k pobytu nejméně o deset procent průměr za předchozí tři roky.

Od prvního května 2011, kdy se Švýcarsko zcela připojilo k dohodě o volném pohybu osob, vydaly podle vlády místní úřady unijním občanům asi šest tisíc povolení k pobytu. Průměr za předchozí tři roky přitom činil 2075 povolení.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama