MUDr. Olga Sehnalová, MBA

  • Zlínský kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.04.2018 8:35:00

Vztahy mezi zemědělci a supermarkety bude řešit evropská legislativa

Vztahy mezi zemědělci a supermarkety bude řešit evropská legislativa

Návrh nové směrnice, která se zaměřuje na boj proti neférovým obchodním praktikám velkých hráčů ve vztahu k malým zemědělcům a dodavatelům, představil eurokomisař Phil Hogan v Evropském parlamentu.

 Právě zemědělci a drobní výrobci totiž mají často v dodavatelském řetězci ve srovnání s velkými obchodními řetězci poměrně slabou pozici, což jim ztěžuje cesty, jak dostat své výrobky ke spotřebitelům.

Návrh je politickou reakci Komise na usnesení Evropského parlamentu z června 2016, ve kterém Evropskou komisi vyzývá, aby předložila návrh unijního rámce v oblasti nekalých obchodních praktik. Stínovou zpravodajkou sociálních demokratů k usnesení byla česká europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD).

„O legislativní nástroj pro nastavení spravedlivého konkurenčního prostředí v potravinářském dodavatelském řetězci jsem usilovala v Evropském parlamentu několik let. Dosavadní dobrovolné seberegulační iniciativy měly řadu nedostatků, dnešní návrh proto beru jako možnost podstatně zlepšit vztahy mezi výrobci, dodavateli a distributory. Za neméně důležité považuji také zkvalitnit dosud omezenou spolupráci národních dozorových orgánů s cílem zlepšit potírání přeshraničních případů. Projednávání návrhu nebude jednoduché, očekávám velkou lobby dotčených subjektů,“ vysvětluje poslankyně Sehnalová.

Podle předloženého návrhu by byly některé neférové obchodní praktiky, jako například jednostranné změny smluv nebo zrušení smlouvy na poslední chvíli, postaveny mimo zákon. Veškeré změny dohodnutých smluv by podle nové směrnice musely být schváleny oběma stranami. Návrh dále předpokládá, že členské státy EU zavedou mechanismy k vymáhání směrnice a trestání nezákonných praktik. Stěžovatelé také získají možnost anonymních stížnosti, čímž budou chráněni před případnými odvetnými opatřeními protistrany.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama