MUDr. Zuzana Roithová, MBA

Místopředsedkyně KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,59. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.03.2012 16:36:54

Několik poznámek k historii ACTA

Několik poznámek k historii ACTA

ACTA: Považuji za důležité vysvětlit historii debaty o smlouvě a jejím přijímání v Evropském parlamentu.

 Před časem vyšel na serveru Živě článek, který bohužel nepřesně informoval o této smlouvě a vynechal řadu souvislostí a uvedl mnoho lidí v omyl.

Evropský parlament dosud o konečném znění smlouvy ACTA nejednal. Toto jednání nás ...teprve čeká.

V únoru 2010 jsem s dalšími 3 europoslanci sepsala písemné prohlášení (jde o termín z hlediska jednacího řádu EP), které vyzývalo k transparentnosti vyjednávání o ACTA. Zástupci vlád se snažili utajit jednání před veřejností a postavit občany i jejich zástupce v Evropském parlamentu před hotovou věc, což se v zásadě stalo. Proto bylo důležité, aby v návazném usnesení Evropského parlamentu opětovně zazněl jednoznačný požadavek po transparentnosti vyjednávání o smlouvě a vyjasnila se politická pozice Parlamentu k této smlouvě. Požadovali jsme, aby Evropská komise zveřejnila informace o jednání o ACTA. Aby bylo jednáno transparentně. Náš požadavek podpořilo více než 400 europoslanců, tedy většina EP.

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-%2F%2FEP%2F%2FNONSGML+WDECL+P7-DCL-2010-0012+0+DOC+PDF+V0%2F%2FCS&language=CS

V březnu 2010 se hlasovalo o usnesení, ve kterém jsme kritizovali netransparentnost jednání o ACTA a požádali jsme Komisi o rozumnější přístup v boji proti padělkům - to bylo přijato velkou většinou hlasů.

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-%2F%2FEP%2F%2FTEXT+TA+P7-TA-2010-0058+0+DOC+XML+V0%2F%2FCS

V listopadu 2010 bylo přijato další usnesení. Na základě jednacího řádu je možné hlasovat o kompromisním znění usnesení (na kterém se dohodnou politické frakce v EP), pokud toto neprojde, pak se hlasuje o návrzích jednotlivých frakcí. Bohužel dobré a přijatelné kompromisní znění neprošlo. Ve finále jsem tedy hlasovala za usnesení, které navrhla naše frakce. Toto usneseni je sice méně kritické, ale přesto šlo o důležitý signál ze strany Evropského parlamentu, který mohl ovlivnit text dohody na sklonku vyjednávání. Volba byla mezi žádnou pozicí EP nebo slabší pozicí EP.

Původní usnesení, které se nám o několik hlasů nepodařilo prosadit, žádalo o provedení náležitých úprav a posouzení dohody ACTA (např. i ze strany Evropského ochránce osobních údajů) ještě před jejím podepsáním. Proto ti, kdo tehdy hlasovali pro toto usnesení, se snažili o jasné garance toho, že nebudou ohroženy svobody jednotlivých uživatelů.

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-%2F%2FEP%2F%2FTEXT+TA+P7-TA-2010-0432+0+DOC+XML+V0%2F%2FCS

Nyní se však Evropském parlamentu jedná o pozici a ratifikaci podepsané dohody.

Jak jsem již zmínila, jsem zpravodajkou našeho klubu ve výboru pro občanské svobody.

V současnosti je v Evropském parlamentu největší záležitostí, zda má význam se připojit k podání Evropské komise na přezkum smlouvy ACTA Evropským soudním dvorem v Lucemburku.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama