ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.07.2017 16:11:13

Čtyři roky, čtyři roky se o tom dalo diskutovat

Čtyři roky, čtyři roky se o tom dalo diskutovat

Projev na 59. schůzi PS PČR dne 14. 7. 2017 ke třetímu čtení návrhu poslanců Zdeňka Ondráčka, Hany Aulické-Jírovcové, Markéty Wernerové, Kristýny Zelienkové a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon o soudních exekutorech a exekuční činnosti

Děkuji, pane předsedající, přeji hezké odpoledne. Ne Karel, ale Marek. Já jenom budu reagovat na dva body, které tady zazněly. A jeden z nich je, jestli podpoříme nebo nepodpoříme. Návrh zákona samozřejmě podpoříme, protože si myslím, že za ty čtyři roky se dalo stihnout daleko více v exekucích. Bohužel k tomu nedošlo, ale alespoň ty kroky, které se udělaly, tak si myslím, že přinesly alespoň trošku narovnání do systému exekucí. A tady, jak už zaznělo, ta pomyslná určitá tečka za tímto volebním obdobím schválením tohoto návrhu zákona, které pomáhá dětem, které se připravují na svůj budoucí život, tak je správně.

K tomu druhému bodu, k pozměňovacímu návrhu. Já jsem se k němu přihlásil, je to pozměňovací návrh pana kolegy Fiedlera, nicméně s tímto návrhem souhlasím. A musím říct, že mě mrzí, jak tady několikrát zaznělo, že je potřeba k tomuto tématu delší diskuse. Čtyři roky, čtyři roky se o tom dalo diskutovat. Byl tady první návrh hned zhruba půl roku po tom, kdy začala tato Sněmovna pracovat. Tento návrh byl vrácen k dopracování, k čemuž nedošlo. Co je ale důležitější, přišel návrh ze Senátu, který je tady, teď úplně nevím přesně na měsíce, zhruba dva roky. Dva roky jsme se snažili s několika kolegy tento návrh zařadit na projednávání. Je to návrh, který si myslím, že má hlavu a patu, je velmi dobře zpracován. Ani jednou se to nepovedlo. Proto mě zaráží argumentace, že je na to málo času a že se o tom mělo diskutovat. Je to pravda, mělo se o tom diskutovat, ale mělo se o tom diskutovat dřív a ne se snažit tento návrh zablokovat. Takže proto pozměňovací návrh.

Co se týče teritoriality exekutorů neboli místní příslušnosti exekutorů, je to systém, který dává lidově řečeno na koleje exekuce v rámci místní příslušnosti, tedy pomáhá v boji proti korupci, pomáhá v boji proti některým velkoexekutorským úřadům, protože ne všichni exekutoři pracují nezákonně. Dluhy se mají platit, to je pravda. Bohužel situace, která v exekucích stále ještě je i přes ty změny, které nastaly, tak je tragická. A pokud se vydáte a budete se ptát teď ve volebních kampaních lidí, jakým způsobem nahlížejí na exekuce, tak si myslím, že vám to řeknou všichni zcela jasně a do očí. Jestliže k tomu dojde, já doufám, protože jak jsem tady slyšel, tak není vůle na schválení pozměňovacího návrhu, jestliže k tomu dojde a neschválí se, pak tedy budu věřit, že alespoň v tom příštím volebním období, jak zde bylo slíbeno, teď se obrátím na paní drahou kolegyni Válkovou, vaším prostřednictvím, pane předsedající, jak jste řekla, že je potřeba tuto situaci řešit, takže se v tom dalším volebním období opravdu tato situace řešit bude, že to nejsou jenom plané sliby, které jsou dávány před dalšími volbami. I tak budu věřit a doufám, že třeba ještě dojde ke změně vašeho názoru a že ten návrh podpoříte a návrh projde. Protože já si myslím, že lidé si opravdu zaslouží, aby jim v rámci exekucí, které dokážou člověku zničit život, do slova a do písmene zničit život, tak aby se udělaly opravdu kroky a nebyly to jen kosmetické změny.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama