Mgr. Marek Novák, MBA

  • ANO 2011
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.12.2019 9:48:56

Jak jsme na tom v základním školství?

Jak jsme na tom v základním školství?

Česká školní inspekce zveřejnila Národní zprávu z mezinárodního šetření PISA 2018. Z mého pohledu obsahuje velmi zajímavá zjištění, kterým je třeba se intenzivně věnovat a jen o matiku nejde.

 Zpráva, která poskytuje komentovaná data o úrovni čtenářských, matematických a přírodovědných dovedností patnáctiletých českých žáků v mezinárodním srovnání. Šetření je považováno za největší a nejdůležitější mezinárodní šetření v oblasti měření výsledků vzdělávání, které v současné době ve světě probíhá. V ČR se účastnilo 6000 žáků a 333 škol. A jak jsme dopadli? Posuďte sami.
Čtenářská gramotnost se vrací na úroveň roku 2000 (490 bodů), matematická gramotnost se od roku 2003 zhoršuje (499 bodů) a přírodovědná gramotnost je na tom vývojově podobně jako matematická (497 BODŮ). Maximální počet bodů je 550. Tvrzení, že jsme na tom stejně nebo lépe než průměr OECD mě neuklidňuje. My přece chceme mít u nás v ČR to nejlepší... Za mě jsou důležité informace, že je u nás poskytování výuky značně omezeno nedostatkem učitelů. 30% žáků je vystaveno "nevhodnému chování ze strany spolužáků" (je to šikana nebo ne?) Šikanovaní žáci uvádí, že chodí za školu. Proč asi? 29% uvádí, že v češtině se nám rozmohl takový nešvar - vyrušování a nekázeň. 55% žáků uvádí, že učitel učí rád. Stačí to? 19% procent žáků sděluje, že jsou ve škole osamělí.
To, že dívky čtou lépe než chlapci, v matematice jsou na tom podobně a v přírodovědě jsou dívky mírně lepší pro mě opravdu není zásadní informace.
Opravdu je současný stav jen o platech učitelů??? Jsem přesvědčen, že ne.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama