Mgr. Bc. Petr Krčál

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.12.2015 17:36:00

Kraj úspěšně zvládl transformaci sociálních služeb

Kraj úspěšně zvládl transformaci sociálních služeb

Kraj Vysočina završil projekt Podpora transformace sociálních služeb. Stalo se tak v Osové Bítýšce a Křižanově, kde bylo otevřeno transformované bydlení vybudované pro klienty Domova Kamélie Křižanov.

„Otevírání bylo pojato jako předvánoční setkání, kdy si lidé mohli prohlédnout, jak budou noví obyvatelé bydlet, seznámit se s nimi a všichni společně se těšit z připraveného programu. Šlo také o poděkování všem, kteří s námi v tomto projektu spolupracují nebo ho podporují,“ řekl krajský předseda a radní Kraje Vysočina pro oblast sociálních věcí a rodinné politiky Petr Krčál. Předvánoční setkání spojené s otevřením nového bydlení se uskutečnilo ve středu 25. listopadu v Osové Bítýšce a v pátek 27. listopadu v Křižanově.

Na obou místech byly postaveny 2 domy pro bydlení. V každém bude žít 6 osob. V Křižanově vznikly mimo běžné skupinové domácnosti i domácnosti individuální, které jsou určeny jednotlivcům nebo párům. V Osové Bítýšce bude k dispozici také prostor pro denní aktivity klientů. V Křižanově budou všechny domácnosti fungovat v režimu chráněného bydlení, v Osové Bítýšce bude v jednom objektu poskytována služba domova pro osoby se zdravotním postižením, v druhém pak služba chráněného bydlení. Všechny stavby byly postaveny a vybaveny za 13 měsíců a prostavěno bylo více než 45 milionů korun.  V rámci druhé etapy transformace spojené s křižanovským zařízením bylo na konci letošního října otevřeno nové bydlení v Kadolci, kde žijí klienti s mentálním postižením v kombinaci s poruchou autistického spektra. „Umístění a péče o dospělé osoby s diagnózou nezvladatelného chování je mimořádně náročná a v této podobě maximálně respektující individuální potřeby klientů v Kraji Vysočina dosud chyběla,“ doplnil Krčál.

Kraj Vysočina v letošním roce uzavírá projekt Podpora transformace sociálních služeb plánovaný na období 2007 – 2015. Během této doby byly na Vysočině plně ztransformovány Domov bez zámku (bývalý ÚSP Jinošov) a Domov Jeřabina Pelhřimov (bývalý ÚSPMP Těchobuz). Částečnou transformací prošly Domov Kamélie Křižanov (bývalý ÚSP Křižanov) a Domov Háj, u kterého kraj zrekonstruoval jeden objekt k bydlení z vlastních prostředků. Nový domov díky tomu našlo 219 klientů. Postaveno či opraveno bylo 39 objektů v běžné zástavbě 19 obcí a měst regionu. Vzniklo 39 domácností, kde lidé žijí podle svého a ve svém. Celkové náklady se vyšplhaly na 361 milionů korun. Proces transformace je podpořen z evropských fondů, z rozpočtu ministerstva práce a sociálních věcí a z rozpočtu Kraje Vysočina. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama