ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.09.2013 12:47:44

Zpochybnitelné proudy neoliberalismu

Zpochybnitelné proudy neoliberalismu

V současné době se na přetřes dostávají dvě témata. Jedním z nich je pravda neoliberální politiky v našem státě, druhým neustále se rozevírající sociální nůžky.

Neoliberální politika, která v našich poměrech začala bujet hned po pádu socialismu roku 1989, dovedla naši zemi na pokraj zhroucení sociálního smíru. Paradoxem dějin však je, že v roce 1990 si nikdo nepřál žádný kapitalismus, dokonce byla nastíněna reforma tehdejší společnosti, která se měla vydat sociálně-demokratickým směrem. Nicméně tehdejší vládnoucí elity v čele s Václavem Havlem a Václavem Klausem byly jiného názoru: Aby se nová porevoluční společnost odlišila od doby před listopadem 1989, je u nás nutné zavést politiku neoliberalismu, a to přesně takovou, jakou aplikovala „železná lady“ Thatcherová ve Velké Británii nebo Ronald Reagan v USA. V té době však tato politika byla na ústupu, což jasně ukázalo vítězství sociální demokracie ve Velké Británii a různé krachy burz na konci 80. let v USA.

Po celá 90. léta se u nás kradlo ve velkém. Zpackaná privatizace státního majetku, která dala vzniknout několika miliardářům, v našich poměrech vedla k tomu, že se pomalu začal narušovat sociální smír. Pravice se v té době tmelila a do dnešních dní částečně tmelí antikomunismem, jak nám to například ukázal exministr Pospíšil. Na to však už téměř nikdo neslyší, protože sociální smír je narušen víc než dost.

Nejvíce je sociální smír narušen v Moravskoslezském kraji, kde protestují horníci proti uzavírání dolů a propouštění. Neoliberální politické reprezentace, které do nedávné doby sedm let vládly, tyto věci neřešily. Naopak nesmyslně utahovaly opasky, známý to slogan z doby Václava Klause. Ten proslul i různými úspornými balíčky. Kam to vše dospělo, můžeme vidět v současné době. Řada miliardářů ovládá bývalé státní podniky, vytváří si svá impéria a většina obyvatel žije těsně nad hranicí chudoby. Jednu dobu se exministr financí Kalousek vychloubal, že prý máme nejnižší míru chudoby v Evropě. Ovšem už zapomněl poznamenat, že máme nejvyšší počet lidí, kteří žijí těsně nad její hranicí.

Ještěže už nevládne šetřící pravicová vláda, protože pokud by vládla, mohlo by to vést i k různým střetům mezi protestujícími proti politice neoliberalismu. Stačí si vzpomenout na to, jak Margaret Thatcherová nechala mlátit do stávkujících dělníků. Neoliberální politika je schopna i tohoto, a to jen proto, aby uchránila nadnárodní kapitál, rozkrádala stát a myslela jen na vlastní zájmy.

Bc. Jan Klán, kandidát KSČM pro volby do PS PČR v Severočeském kraji

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama