Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.02.2021 20:45:00

Pokuta pro ministerstvo obrany za zakázku na vrtulníky je obrovským selháním

Pokuta pro ministerstvo obrany za zakázku na vrtulníky je obrovským selháním

Prohlášení předsedkyně sněmovního výboru pro obranu

 Na středu 10. února od 7 hodin svoláváme mimořádné jednání výboru pro obranu, který se bude zabývat fatálním pochybením Ministerstva obrany při podpisu smlouvy na víceúčelové vrtulníky, v jehož důsledku resort obrany dostal od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže pokutu 550 milionů Kč.

Vyzývám v této souvislosti také premiéra Babiše, aby se bezodkladně začal zabývat personální situací na Ministerstvu obrany a vyvodil z tohoto pochybení odpovídající důsledky. Pokud máme navyšovat prostředky na armádu a pokud toto navyšování má mít nadále širokou politickou podporu, nemůžeme si dovolit, aby tyto byly následně promrhány na stamilionových pokutách a aby docházelo k dalšímu rozkladu tohoto resortu.

Byť je rozhodnutí o pokutě nepravomocné, přesto je alarmující. Tím spíš, že stížnost na postup v této zakázce leží i u Evropské komise. Je neuvěřitelné, že k takovému selhání může dojít u zakázky se strategickým významem. Od ministra budeme chtít na jednání výboru slyšet, zda není nákup ohrožen, jak situaci vyřeší a jaké z tohoto selhání vyvodí důsledky.

Odpovědnost za pokutu jde především za tehdejším náměstkem pro akvizice Filipem Říhou, který po tzv. dobrovolné rezignaci na svůj post před rokem právě v tomto týdnu usedl na ministerstvu obrany do nově vytvořeného místa již devátého náměstka ministra. Je s podivem, že ačkoli agendy ministerstva výrazněji nenarostly, o to víc přibylo náměstků. Pane premiére, tímto se nedá promlčet!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama