Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.09.2021 20:06:00

Příběh československých příslušníků RAF je příběhem odvahy

Příběh československých příslušníků RAF je příběhem odvahy

Komentář na facebookovém profilu k otevření výstavy.

 Rytíři nebes, 311. československá peruť. 

Tak se jmenuje výstava, kterou jsem měla tu čest zahájit v Muzeu Policie ČR u nás na Dvojce. Společně s britským vojenským přidělencem obrany v ČR a autorem výstavy Janem Kratochvílem jsme přestřihli symbolickou pásku výstavy, která potrvá až do konce února 2022. Tato expozice vzdává hold dvěma a půl tisícům hrdinů, kteří sloužili v Královském letectvu (v letech 1940-1945). Mnozí z těchto hrdinů se bohužel zpátky do vlasti nevrátili… a na ty, kteří hrůzy války přežili, po návratu domů čekalo opovržení nově nastupujícího komunistického režimu, pronásledování a často znovu i další boj o život. Výstava Rytíři nebes se věnuje nejen letcům stíhacích a bombardovacích jednotek, ale i technikům a dalšímu leteckému personálu Royal Air Force včetně ženského pomocného leteckého sboru.

Všichni tito hrdinové zasluhují naši úctu a obdiv. Každý jeden příběh československých příslušníků RAF je příběhem odvahy, statečnosti, lásky k vlasti,  obhajoby hodnot svobody a demokracie. Každý z nich zasluhuje náš velký dík a uznání.

K mojí velké radosti jsem měla na výstavě také možnost pozdravit se i s Jiřím Pavlem Kafkou, který byl střelcem a radistou v 311. peruti, a je také jedním z „Wintonových dětí“.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama