Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.04.2021 11:51:00

Ukazuje se, že vláda zajištění vakcín vůbec nekoordinuje

Ukazuje se, že vláda zajištění vakcín vůbec nekoordinuje

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 16. dubna 2021 k cestě Jana Hamáčka do Ruska

 Krásné dopoledne, dámy a pánové,

i já bych chtěla jménem klubu ODS a koalice Spolu zařadit na program jednání nový bod s názvem Informace k cestě ministra zahraničních věcí Hamáčka do Moskvy. Po roce pandemie a vládního chaosu už není překvapivé - a je to možná více humorné, než překvapivé - když vláda selhává i v zajištění dostatečného množství vakcín. Nedávno jsme se dozvěděli, že jich objednala méně, než mohla. Ještě předtím prošla médii informace, že povolením šesti dávek z jedné ampule místo pěti se snížil počet dodávek ještě víc.

Teď přichází pan ministr Hamáček se svou sólo akcí a chystá se do Moskvy objednat dodávky vakcíny Sputnik V. Vakcíny, která je spíše geopolitickým nástrojem Ruska a která zdaleka nemá jistou certifikaci od Evropské lékové agentury. Navíc po jejím dodání na Slovensko v odlišném složení, než v jakém se o certifikaci uchází, narůstají pochybnosti a její transparentnosti. Premiér Babiš včera toto zkritizoval s tím, že to nespadá do gesce pana Hamáčka. Ukazuje se tak, že vláda zajištění vakcín vůbec nekoordinuje. Je tedy na místě se ptát ministra Hamáčka, co jej k tomuto kroku přimělo. Zda jde o snahu odlákat pozornost od vlastních vnitrostranických problémů, nebo o nadbíhání prezidentu Zemanovi z jakéhokoliv důvodu.

Chtěla bych od pana ministra Hamáčka slyšet, jakou šarži a v jakém skupenství by vakcínu Sputnik chtěl do České republiky dopravit. Ve veřejných zdrojích se dočteme, že jednotlivé šarže Sputniku nemají stejné vlastnosti a vakcína dokonce přichází v různé formě - v podobě prášku nebo roztoku. Jistě jste zaregistrovali, že Slovenský lékový ústav prohlásil, že látky dovezené na Slovensko jsou jiné, než ty, které zkoumá EMA.

Dále by nás zajímalo, proč se vláda spíše nesnaží získat více vakcín, které jsou již schválené a užívané v našem prostředí. Proč pan ministr jde právě touto cestou a hledá k tomu spojence, jako je pan Andrej Danko, bývalý předseda Národní rady Slovenské republiky se silnými vazbami na Moskvu. Jistě by bylo dobré, aby se k této věci vyjádřil také ministr zdravotnictví a sdělil otevřeně, jak to s vakcínou Sputnik V zamýšlí a zda vyjde vstříc požadavku prezidenta, který Miloš Zeman vznesl při jeho jmenování. Možná tím i jeho jmenování podmínil. To v tuto chvíli nevíme.

V neposlední řadě by měl premiér Babiš říci, jakou prapodivnou hru se Sputnikem V zde hraje vláda. Já rozhodně nechci vakcínu Sputnik V apriorně odsuzovat, ale stále platí, že medicínské látky, které jsou v naší zemi užívány, by měly být ověřené a měly by mít transparentní a neměnné složení. Zároveň nerozumím tomu, proč bychom se kvůli jejich dodávkám měli klanět kamkoliv, v tomto případě zrovna do Moskvy. Copak kvůli Pfizeru a dalším látkám bylo třeba jednat s příslušnými vládami?

Zaráží mě také informace ze včerejška, že vakcína Sputnik V je již na našem území cestou diplomatické zásilky na žádost ruské ambasády a v neznámém množství s odůvodněním, že jde o dodávky pro ruské diplomaty. Proč množství dávek není známé, to je skutečně záhada. Buď se ruské zastoupení obává, že bychom se dozvěděli, kolik pracovníků, ať již deklarovaných nebo tajných, se na našem území nachází. Nebo zde máme zásobu pro případ, že by si prezident Zeman prosadil svou a Sputnik bychom začali očkovat i bez schválení příslušnými místy

Domnívám se, že je tady nezbytné, abychom se zde touto věcí zabývali a aby se pánové Hamáček, Babiš, Arenberger, vyjádřili nejen k otázkám, které jsem zde vznesla. Z tohoto důvodu, dámy a pánové, navrhuji zařazení tohoto bodu na dnešek jako třetí bod dnešního jednání.

Děkuji vám za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama