Mgr. Jana Mračková Vildumetzová

  • ANO 2011
  • Karlovarský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.01.2019 8:30:00

Chtěli bychom detašované pracoviště plzeňských armádních záchranářů

Chtěli bychom detašované pracoviště plzeňských armádních záchranářů

Karlovarský kraj navštívil náčelník Generálního štábu Armády ČR.

Na setkání s vedením Karlovarského kraje přijel v prvním lednovém týdnu náčelník Generálního štábu Armády ČR Aleš Opata a velitel armádních vzdušných sil Petr Hromek. Na krajském úřadě je přijala hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová. Hlavním tématem jednání se stalo otevření střední vojenské školy v Sokolově, záměr zřídit výcvikovou základnu armády na Doupově a letecká záchranná služba.

Náčelník Generálního štábu podpořil otevření pobočky Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy Ministerstva obrany ČR Moravská Třebová v Sokolově a zdůraznil, že zájem o studium ukáže zároveň to, zda jsou v našem kraji předpoklady získat nové rekruty. Absolventi školy by mohli ve studiu pokračovat na Univerzitě obrany v Brně, a poté pracovat v řadách armády opět přímo v Karlovarském kraji.

Hejtmanka se zajímala o to, zda platí záměr zřídit výcvikové středisko armády ve vojenském újezdu Hradiště na Doupově. Připomněla také, že tento záměr plyne z memoranda, které kraj uzavřel s ministerstvem obrany a zástupci armády. „V současnosti upravujeme koncepci výstavby armády, která zahrnuje naše investiční priority pro příští období. Tuto koncepci by měla schválit vláda, a to zřejmě v druhé polovině letošního roku,“ upřesnil Aleš Opata. Společně s hejtmankou diskutovali o možnosti zajistit pro rodiny vojáků ve spolupráci s okolními městy potřebné zázemí, tedy bydlení, pracovní místa, volnočasové aktivity pro děti.

Karlovarský kraj také trápí to, že na svém území nemá stanoviště letecké záchranné služby. „K těžkým případům v současnosti letí vojenská letecká záchranná služba z Plzně – Líní, ale vrtulník je tady i více než za 20 minut, což může být v případě ohrožení života velký problém. Kraj je navíc velmi vytížený z hlediska cestovního ruchu, jezdí sem lázeňští hosté, návštěvníci velkých akcí, jako je mimo jiné přehlídka a soutěž ohňostrojů v Sokolově. Proto bychom měli v regionu mít stanoviště letecké záchranky, nebo alespoň detašované pracoviště plzeňských armádních záchranářů,“ zdůraznila Jana Mračková Vildumetzová. Její stanovisko podpořil ředitel Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje Jiří Smetana, který upozornil, že počet vzletů a zásahů je v oblasti našeho regionu podstatně nižší než v jiných krajích, navíc zde chybí péče specializovaných center, například traumacentra a dalších. Velitel vzdušných sil Petr Hromek vysvětlil, že se armáda v současnosti potýká s nedostatkem personálu, který by zajistil činnost posádek letecké záchranné služby. Zástupci kraje i generálního štábu se dohodli, že se o této věci nadále bude jednat na úrovni ministerstva obrany, hejtmanka osloví také ministra zdravotnictví.

Návštěva v kraji pak pokračovala prohlídkou prostor Integrované školy technické a ekonomické v Sokolově, která se od nového školního roku stane útočištěm prvních studentů střední vojenské školy.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama