Mgr. Karel Novotný, MBA, LL.M.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.02.2012 7:04:18

O uhlí na Mostecku trochu jinak

O uhlí na Mostecku trochu jinak

O uhlí na Mostecku trochu jinak

Dvacet let aneb, jak mi „zezelenal počítač“.

Před dvaceti lety se rozhodla vláda, že ať si kdo chce, co chce, říká, ať tam na severu chtějí nebo ne, my jim pomůžeme mimo jiné tak, jak chceme my. Výsledkem naivity v podobě limitů těžby hnědého uhlí platí doposud. Zelení extrémisté, ať už mají kořeny jakékoliv, stále křičí, jaké tu máme špatné prostředí, ale kdokoliv k nám na sever přijede, tak se diví, že to tady na severu Čech i v té severočeské pánevní oblasti vypadá jinak, než jak je vytvářen mediální a ekologický obraz. Samozřejmě, máme plochy, kde se těží uhlí, ale těží se pro potřeby více než 10 milionů obyvatel tohoto státu. A v neposledku – těží se uhlí na celé planetě. A nebuďme neskromní. My Češi jsme v rekultivaci krajiny po skončení těžby jedni z nejlepších na světě. Když někoho přivedete v Mostě na Hipodrom, Autodrom, na rekreační zóny na Matyldě či Benediktu, tak ani mnozí mladí Mostečané netuší, že tam kdysi byly doly či výsypky. Vůbec je nenapadne tyto části mostecké krajiny hodnotit jako devastaci krajiny. Nebuďme tak malí a nedívejme se na problematiku jen ze svého pohledu. Zkusme si uvědomit vývoj Mostecka třeba za posledních 50 let.

Kde krajina byla a kde je teď?


Mnohde s vyššími užitnými vlastnostmi pro naše občany než předtím. Nejsem neandrtálec, jsem zvyklý používat energii, i tu elektrickou. Na Mostecku bydlí více jak 90 % obyvatel ve městech, kde je většina napojena na centrální vytápění, jako mnoho milionů lidí v tomto státě. Někdo by měl jasně říci, kde se vezmou miliardy korun na kompletní přestavby tepláren na plyn, až uhlí nebude. Někdo by měl nám všem, jasně říci že se takové bláznovství projeví na našich peněženkách. Od schválení vládního usnesení č.444/1991 Sb., které definovalo tzv. limity těžby hnědého uhlí skutečně uplynulo 20 let. Za těch uplynulých 20 let došlo k obrovskému zlepšení životního prostředí. Slavné emise, kdo si na ně dnes vzpomene? Emise oxidu siřičitého klesly pod desetinu původní úrovně hodnot z 80 let. Emise popílku, tedy prach z elektráren a z ploch zasažených současnou těžbou uhlí klesly z 200 tun/km2 na 1 tunu/km2. V roce 2008 vláda schválila Politiku územního rozvoje 2008, která předpokládá pokračování těžby hnědého uhlí. V tomto dokumentu je mimo jiné definována i oblast Mostecka. Konkrétně pro Mostecko je řečeno toliko: Potřeba řešit problematiku využívání významných zdrojů energetických surovin, které se v území nacházejí v souladu s respektováním mezí únosnosti území – tj. snahy o dosahování vyváženosti tří pilířů udržitelného rozvoje. Což v překladu do normální mluvy spočívá v tom, že kraj by si měl nechat nezávisle posoudit, co aktuálně po 20 letech vývoje Mostecko z širšího hlediska snese, čili kam až by se mohlo s těžbou dojít.

Aby lidi měli práci za přijatelných podmínek.
Aby se zbytečně nezdražovaly životní podmínky normálních pracujících.
Aby nebyla zbytečně drahá elektřina.
Aby nebylo zbytečně drahé vytápění.

Jednoduše řečeno: region Mostecka musí žít dál a chtě nechtě bez uhlí se neobejde. Naše nemilovaná vláda horníkům jinou práci nedá, tráva na rekultivacích horníky,  a nejen je, neuživí. To leda aby Mostečané naskákali do těch v budoucnu plánovaných zatopených jam, jak je citováno v jednom nejmenovaném dokumentu. Žádné uhlí – všechno zatopit vodou, všechno zelené.

A kde je náhradní práce?


A že by se z Mostecka stala mávnutím proutku rekreační zóna, kde by propuštění horníci našli práci, tak to si snad opravdu nikdo, kdo má rozum v hlavě doufám nemyslí. Kdo má obavy o lidi, kteří skončí na dlažbě, pokud se tento nesmyslný scénář naplní? Kdo dá práci tisícovkám propuštěných lidí? Kdo srazí 30% nezaměstnanost mosteckého regionu?
Proto je nutné tyto změny brát v potaz i pro zásady územního rozvoje kraje. Je správné šetřit krajinu, přírodu i tetřevy. Ale žijí zde lidé se svými potřebami. Proto z mého pohledu není možné souhlasit se striktním postojem, že se nikdy nebude pokračovat s těžbou za limity, mimo jiné například i proto, že po mnoha letech ani nikdo nevyhodnotil aktuální únosnost území. Tady nejde jen o uhlí, ale jde i o energetické srdce republiky. Ať se nám to líbí nebo ne! Lidé, kteří na Mostecku žijí, potřebují přiměřenou budoucnost, chtějí zde dále pracovat, normálně žít. A to uhlí – věřte tomu, drtivé většině nevadí.

Prvním krokem bylo mostecké fórum, které podpořila a zúčastnila se ho většina představitelů města a kraje v čele s hejtmankou Janou Vaňhovou i za účasti poslanců kraje. Heslo bylo jasné, tento region dává republice, chce dávat i nadále, i to uhlí, ale musí dostávat přiměřeně od republiky zpět. Abychom krajině mohli vracet její tvář. Abychom vytěženou část naší země vrátili zase přírodě. Tato pravidla ctíme a chceme je ctít i nadále. Dal jsem svým voličům slib a já sliby plním. Dál budu bojovat za rozumný rozvoj Mostecka a ten bez uhlí není pro mne a mnoho spoluobčanů představitelný.

Mgr. Karel Novotný MBA
Náměstek primátora města Mostu a člen zastupitelstva Ústeckého kraje

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama