Mgr. Miloslava Rutová

  • ANO 2011
  • Plzeňský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.04.2019 16:47:00

Postoje předsedy ODS Fialy jsou neslučitelné s právním řádem i lidskou důstojnos

Postoje předsedy ODS Fialy jsou neslučitelné s právním řádem i lidskou důstojnos

Projev na 28. schůzi Poslanecké sněmovny 23. dubna 2019 - žádost o omluvu předsedy ODS Petra Fialy

 Krásné odpoledne vám všem.

Doufám, že těch pět minut mi věnujete a budu za to moc ráda. Navrhuji mimořádný bod, který bych poprosila zařadit zítra 24. 4. v 18.30. A o co se bude jednat. Je to omluva za hrubý a urážlivý výrok předsedy Petra Fialy ze dne 17. dubna 2019. Dovolte mi, abych alespoň krátce zdůvodnila, proč žádám o zařazení tohoto bodu.

Nejprve mi dovolte, abych poděkovala všem, kteří podpoří zařazení tohoto mimořádného bodu. Jsem již na světě docela dost dlouho a myslela jsem si až do minulé středy, že mě nemůže nic překvapit. Ale jak jsem se mýlila. Jsem také členkou výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a o odvolání předsedy Klause si myslím své. Ale to řešit nechci. To je věc a zodpovědnost ODS, koho navrhnou na jeho místo.

Já se chci zastavit u vystoupení paní poslankyně Majerové Zahradníkové, která, jak všichni víme, nehlasovala pro odvolání předsedy školského výboru. Ve svém vystoupení, jak jsme všichni slyšeli, uvedla, že hlasuje podle svého uvážení a naslouchá hlasu voličů, kteří ji do Sněmovny vyslali.

Podotýkám také, že já sama nejsem zastáncem genderové politiky, nehledám rovnost za každou cenu. Ale pokud někdo hrubě urazí a napadne ženu za její vlastní názor postavený na odborných základech, jako pan předseda ODS, který její konání komentoval v televizních zprávách, cituji: "Nenapadá mě, proč to udělala. No, to mě teď tak napadá, že asi může být do pana Klause zamilovaná."

Tak se mě toto osobně velice dotýká. Chceme víc žen v politice, to slyšíme ze všech stran. Ale když je nějaká žena zvolena a hlasuje podle svého uvážení a ne tak, jak si představuje předseda strany, není nic snazšího, než takovou ženu hrubě urazit a ponížit tím, že ji při hlasování ovládají hormony. Nejhorší na tom je, že na takovou urážku není žádná odpověď. Každá žena je proti takovému nařčení zcela bezmocná.

Jsem opravdu nemile překvapena slovy předsedy Fialy, který není schopen ženy v politice uznat jako rovnoprávné partnerky, jako osoby, které mohou mít svůj vlastní nezávislý politický názor. A ještě víc mě překvapuje, že si pan předseda Fiala, který za každý neuvážený výrok od poslanců vyžaduje omluvu, nyní za svými slovy stojí a, jak několikrát v médiích opakoval, že se omlouvat nehodlá.

Já jsem naopak přesvědčena, že by se omluvit měl. A to nejen kolegyni Majerové Zahradníkové, ale všem ženám v politice, kterých se jeho slova dotkla. A to zcela pomíjím osobní rovinu celé věci. Když toto slyší vaše vlastní dítě a ptá se vás, zda jste skutečně do tohoto člověka zamilovaná a přitom máte přece ráda jeho tátu.

Jistě mi všichni dáte za pravdu, že postoje pana předsedy Fialy jsou neslučitelné s českým právním řádem i lidskou důstojností a na jeho omluvu čekám nejen já. Navrhuji usnesení: "Sněmovna vyzývá předsedu ODS Petra Fialu k omluvě paní Zuzaně Majerové Zahradníkové."

Děkuji vám za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama