Mgr. Soňa Marková

  • KSČM
  • Náchod
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.01.2021 6:32:00

Zdravotníci si odměny zaslouží

Zdravotníci si odměny zaslouží

Zdravotnictví je díky koronavirové nákaze přetížené a velká část zdravotnických pracovníků je na pokraji sil.

 Plánovaná péče se odkládá a lidé se bojí chodit na potřebná vyšetření. To bude mít do budoucna velké negativní dopady na zdraví a životy pacientů.

Řada zdravotnických zařízení se také může potýkat s finančními problémy. Nemocnice zatím dostávají bonifikaci za covid pacienty na ventilaci ve výši 60 tisíc, praktičtí lékaři mají kapitační platbu, ambulantní specialisté zůstávají odkázáni na výkonový systém. Plánované návštěvy se ruší a přicházejí urgentní pacienti, kteří by za normálních podmínek skončili v nemocnici. Prezident ČLK Kubek proto navrhuje, aby ambulantní specialisté měli finanční jistotu v podobě dispenzarizační platby za chronické pacienty. Zároveň usiluje o to, aby na rozdíl od jara, dostali odměny všichni zdravotníci, nejen ti v nemocnicích. ČLK požaduje 50 tisíc čistého pro každého zdravotníka.

Na covid-19 u nás zemřelo již více než 15 000 lidí, z toho již více než 41 zdravotníků. Ministr nyní počítá s částkou kolem 10 miliard korun z prostředků zdravotního pojištění, která by měla být poskytnuta všem zdravotníkům formou bonifikace za službu poskytnutou covid pacientům. Plošné odměňování nepreferuje stejně jako zdravotní pojišťovny. Ty v současnosti vyplácejí za péči o covid-19 infekční pacienty mimořádné bonifikace podle v červnu 2020 přijaté kompenzační vyhlášky. Ta by všem segmentům zdravotních služeb, tedy i ambulantním specialistům, měla kompenzovat propady produkce v roce 2020. Pokud to nebude stačit, je nutné vyhlášku urychleně změnit. Propad příjmů se přitom netýká jen ambulantních specialistů, ale i lázní, fyzioterapií, nemocnic nebo následné péče. Ministr Blatný slíbil, že zdravotníci dostanou odměny za práci při podzimní druhé vlně epidemie koronaviru v dubnu. Za březen až květen vláda schválila 11,5 miliardy korun a odměny měly být vyplaceny.

Důležitou úlohu mají také praktičtí lékaři. Ti denně vyřídí více než sto tisíc konzultací týkajících se covid-19 – vystavují žádanky na PCR, potvrzují pracovní neschopnost a karanténu, poskytují poradenství a rozhodují o klinických postupech. Vedle toho někteří praktici provádějí antigenní testování a mají i první zkušenosti s očkováním. Některé kraje velmi správně umožňují očkovat praktickým lékařům vakcínou Pfizer v ordinacích již nyní. Zvláště pro seniory je očkování v přátelském a známém prostředí jednodušší a bezpečnější než ve velkých očkovacích centrech. Očkování vakcínou Pfizer je z důvodů zachování chladového řetězce náročné, ale proveditelné a praktičtí lékaři mají o očkování svých pacientů zájem. Teď tedy záleží i na zájmu krajů, které musí očkování organizačně zajistit. O to více je zarážející, že některé kraje, například Moravskoslezský nebo Ústecký kvůli komplikovanější distribuci ruší pilotní projekty očkování praktickými lékaři a preferují velká očkovací centra. V nich by ale měli právě přednostně pomáhat praktičtí lékaři pro děti a dorost a ambulantní specialisté, kteří ve svých ordinacích proti covidu neočkují. Všichni zdravotničtí pracovníci si tedy za svoji nelehkou a odbornou práci odpovídající odměnu bezesporu zaslouží.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama