Ondřej Profant

  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.02.2019 10:55:05 - D. Šach

Černé stavby

Pokud je zjištěno, že někdo postavil stavbu bez povolení, proč není donucen ji neprodleně na své náklady zase zbourat? Pak by si mohl o povolení požádat a případně stavit znovu. Prodělá tím, ale jak jinak chcete zařídit, aby lidé nestavěli na černo a nedoufali, že jim to projde? A i kdyby ne, tak přeci můžou požádat o povolení dodatečně. A jestli to chápu dobře, tak i třeba po 10 letech?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.02.2019 14:33:45 - Ondřej Profant
 Frank Bold k této problematice uvádi:
 Je-li vydáno rozhodnutí o nařízení odstranění stavby, nese veškeré náklady na toto odstranění ten, komu bylo nařízeno (zpravidla vlastník). Současně také odpovídá za veškeré škody vzniklé při odstraňování stavby na sousedních nemovitých věcech.

Velmi podrobný článek k tématu: https://frankbold.org/poradna/kategorie/uzemni-a-stavebni-rizeni/rada/odstranovani-cernych-staveb

Nicméně vím, že v praxi se to takto mnohdy neděje. Podle mě velký problém bude reálná praxe stavebních úřadů, které se bojí některá rozhodnutí činit. Osobně teď nedokáži posoudit, zda jsou tam i nějaké legislativní překážky.
Nicméně problematikou stavebního řízení se podrobně zabývá můj kolega František Elfmark (https://www.frantisekelfmark.cz/).