ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.09.2014 21:20:24

Z Klášterce odcházejí lidé. Proč?

Z Klášterce odcházejí lidé. Proč?

Vedení našeho krásného města si za poslední dvě volební období oblíbilo nástroj privatizace a v hojném měřítku jej využívá. Možná jste si nevšimli, že jsme za inkriminované období přišli o majetek za více než sto milionů korun.

 Vedení našeho krásného města si za poslední dvě volební období oblíbilo nástroj privatizace a v hojném měřítku jej využívá. Možná jste si nevšimli, že jsme za inkriminované období přišli o majetek za více než sto milionů korun. Je to stále stejné. Dostudují a nemohou sehnat dobrou práci nebo o ni přijdou a o novou jen těžko zavadí. Na podnikání přitom nemají peníze. Po několika měsících a úvahách se nakonec rozhodnou, že své rodné město opustí.
 A zná to spousta Klášterečanů. Začarovaný kruh hledání práce odstartuje jejich pochyby, další důvody je časem ve svém rozhodnutí utvrdí a z rodného města odejdou. „Dodělal jsem střední školu se zaměřením na obchod a odpovídající práci se mi ve městě nedařilo najit téměř tři čtvrtě roku. Vždy jsem narazil na nedostatek praxe,“ vysvětluje mladý absolvent Lukáš Behanský. „Po nějaké době už jsem začal být frustrovaný a začal si hledat uplatnění jinde. To se mi nakonec podařilo. Ani mi vlastně nevadilo, že se musím odstěhovat z Klášterce. Přestože ho mám rád, je tu nádherně a je mou srdeční záležitostí, tak tu pro řadu lidí není mnoho možností, jak se realizovat.“ dodává. Jeho slova lze přitom slyšet v Klášterci poměrně často. Mnoho lidí si odpovídající práci hledá obtížně, jiným chybí kulturní vyžití, dalším zase různorodé služby nebo nejsou příliš spokojení s bezpečností. Výsledek? Od roku 1997 v Klášterci každý rok pravidelně klesá počet obyvatel. Rozdíl je přitom jasný – v roce 1997 žilo v Klášterci 16 132 obyvatel, v roce 2013 už to bylo jen 15 044. I když se může zdát, že úbytek není na první pohled výrazný, tak trvá pravidelně už 17 let. Nic navíc nenaznačuje tomu, že v budoucnu se tato situace sama od sebe změní. Klesající porodnost přitom nehraje roli. V Klášterci se každoroční počet nově přihlášených narozených dětí příliš neliší, v průměru jich město ročně vítá 161 s minimálními výkyvy.
 Trend a náladu mezi obyvateli by byla chyba ignorovat. „Je velká škoda, že z Klášterce odcházejí produktivní lidé. Mně osobně to jako Klášterečana, který zde bydlí celý život, velmi mrzí. Nechci, aby se lidé z města stěhovali pryč. Hlavně když kolikrát jdou jen třeba do Kadaně nebo Chomutova. Musí tu být skutečně spokojení, cítit se zde bezpečně, mít odpovídající služby a podporu ze strany města. Zkrátka a jednoduše, Klášterec musíme pozvednout,“ hodnotí situaci radní Josef Suchý. Právě na těchto problémech by mělo město v dalších letech více zapracovat. „Řadu věcí jsme na radnici už dokázali. Zmizela arogance vůči občanům a s lidmi, kteří tady žijí, se konečně komunikuje. Musíme se ale snažit ještě více, aby tady bylo co možná nejvíce lidí skutečně spokojených a neodcházeli nám do okolních měst,“ vysvětluje na závěr.
 S odchodem místních ale souvisí i příchod těch, kteří městu ničím neprospívají „Slušní lidé jdou pryč a sem se stahují sociálně slabí a další živly, kteří nechtějí pracovat. V Klášterci pak často najdou v developerských projektech výhodné bydlení,“ říká Suchý. „Přesně tento trend musíme otočit, pokud chceme, abychom se tady měli dobře,“ říká radní.
 

Více zde: http://www.hora2014.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama