PaedDr. Alena Gajdůšková

Vždy na Vaší straně!
  • SOCDEM
  • Zlínský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.02.2011 14:52:29

Odejdou-li lékaři, vláda by měla jít také

Odejdou-li lékaři, vláda by měla jít také

Doposud platným ústavním právem každého občana této země je právo přístupu ke zdravotní péči na základě veřejného zdravotního pojištění. Vláda má povinnost zajistit takové podmínky, aby se občanům kvalitní a dostupné zdravotní péče dostalo.

Z toho ji nevyviní nikdo. Dá se předpokládat, že by byly úspěšné případné soudní spory proti vládě o zdravotních komplikacích či ohrožení života pacientů.

Vyzývám premiéra Nečase a ministra zdravotnictví Hegera, aby přiznali nezvládnutí situace a okamžitě dojednali podmínky, za kterých se lékaři do nemocnic vrátí.

Tato vláda totiž způsobila situaci, kterou nyní řeší jako válečný stav, a která oprávněně znepokojuje občany, z nichž každý je potencionálním pacientem.

Dostupná a kvalitní zdravotní péče není žádným milodarem státu občanům. Toto právo má každý člověk zakotveno v Ústavě ČR. Platí si za ně odvody na zdravotní pojištění a to ve výši, kterou stát také stanovuje. Peníze, které odvádí každý občan podle výše stanovené zákonem, jsou spravovány zdravotními pojišťovnami a jsou pořád veřejnými penězi. To by pan ministr měl vědět, pokud hovoří o znárodnění toho, co leží na účtech pojišťoven a chybí lékařům i nemocnicím. Naopak, to, co mají pojišťovny na účtech, nepatří jim, ale pojištěncům a tedy do zdravotní péče.

Je potřeba také připomenout, že tato vláda před časem usoudila, že se na zdravotní péči odvádí hodně, a odvody na zdravotní pojištění snížila. Současně odpustila procentuální odvody nejbohatším a stanovila pro ně stropy, nad který již se zdravotní pojištění neplatí. Jen zastropování připravilo systém zdravotního pojištění přesně o stejnou částku, jakou dnes požadují lékaři na to, aby jejich hodinová mzda odpovídala alespoň trochu jejich kvalifikaci a odpovědnosti, kterou nesou a byly ochotni do nemocnic nastoupit.

Nyní stejná vláda tvrdí, že nemá 350 mil. Kč měsíčně na to, aby se lékaři vrátili do práce a lidé se nemuseli bát co se stane, když onemocní. Povolává vojáky, jejichž nasazení bude možná dražší, než peníze, které požadují lékaři.

Kolaps zdravotní péče bude fatálním selháním vlády. Pokud zdravotní péče po 1. březnu zkolabuje, bude to především v důsledku absolutní neschopnosti Nečasovy vlády, která by měla v takovém případě odejít společně s lékaři. Problém je, že mezi lékaři to nejspíš nebudou ti nejhorší, kteří skutečně do zahraničí odjedou.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama