Petr Orel

  • SZ
  • Nový Jičín
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.07.2022 10:12:00

Pojmenovali jsme ji po Zuzaně Čaputové

Pojmenovali jsme ji po Zuzaně Čaputové

Komentář na facebookovém profilu k návratu orla skalního do české přírody.

 Více jak 20 let se věnuji navrácení orla skalního do české přírody. Tento majestátní dravec na přelomu 19. a 20. století vinou člověka úplně vymizel z naší přírody jako hnízdní druh. V roce 2006 jsme zahájili projekt „Návrat orla skalního do ČR“, který byl postaven na vypouštění mláďat získaných na Slovensku.

První úspěch projektu se dostavil v roce 2013, poprvé jsme zaznamenali vyvedení mláděte orla skalního na Moravě, tehdy z hnízda vylétla samice, které jsme dali symbolické jméno Anežka. Letošní rok je jubilejní desátou hnízdní sezónou orlů skalních u nás.

Ze tří hnízdění, které monitorujeme, jsou bohužel jen dvě úspěšná, důvod neúspěšného hnízdění v jednom případě nám zatím není znám.

Takovým ochranářským svátkem je kroužkování mláďat na hnízdech, to proběhlo v letošním roce v polovině června. Bereme to i jako takovou malou společenskou událost těch, kteří se o řešení projektu nejvíce zasadili a strávili na jeho realizaci tisíce hodin. Zvláště rád pak uvítám a strávím čas s kolegy ochranáři ze Slovenska.

V letošním roce byla na hnízdech opět mláďata samičího pohlaví. „Holky“ dostaly jména, v jednom případě je to Yveta, ve druhém Zuzana (přičemž inspirací pro Zuzanu byla paní prezidentka Zuzana Čaputová), tentokrát je pojmenovali právě kolegové ze Slovenska.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama