PhDr. Ing. Mgr. et Mgr. Jiří Valenta, DBA

  • KSČM
  • Plzeňský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.06.2016 18:20:58

Písemná interpelace na premiéra Sobotku - zdanění finančních náhrad církvím

Písemná interpelace na premiéra Sobotku - zdanění finančních náhrad církvím

....

 

Vážený pane předsedo vlády,

     vzhledem k tomu, že jsem nebyl v rámci 47. schůze PS PČR v bodě „poslaneckých ústních interpelací na předsedu vlády“ vylosován v pořadí, zaručujícím možnost položení a zodpovězení otázky, dovolte mně, abych Vám svůj dotaz položil alespoň takto, v písemné formě, a požadoval Vaši odpověď.

     Můžete z Vaší vrcholné exekutivní pozice vysvětlit, nejen mně, ale především české veřejnosti, a podotýkám v tomto ohledu, že statisticky velice významné části veřejnosti nespokojené, proč osobně a velice úkorně lpíte na požadavku, aby finanční náhrady za nevydaný církevní majetek nebyly zdaněny?

     Slovo „osobně“ nepoužívám náhodou, ale zcela záměrně, neboť i ve Vaší politické straně, tzn. v ČSSD, je myšlenka zdanění finančních náhrad, vyplácených v souvislosti s nespravedlivými, a mnohdy zcela neopodstatněnými, církevními restitucemi, velice frekventována a je ostatně velice populární. Jistě víte například o petici jihočeského zastupitelstva pod vedením hejtmana Zimoly, dále o souhlasném postoji Asociace krajů ČR pod vedením hejtmana Haška, předsedy Senátu PČR pana Štěcha, nebo i o souhlasu mnohých poslanců a senátorů zvolených za ČSSD, ale také i dalších institucí, politiků a občanů.

     Myšlenku zdanění finančních náhrad podporují také prezident ČR Miloš Zeman a dokonce i ministr financí Andrej Babiš. Tímto, podotýkám přirozeně zcela neúplným, výčtem podporovatelů jsem se Vám pokusil pouze ozřejmit, že návrh na spravedlivé a morálně čisté zdanění finančních náhrad, které je zcela v souladu s českým právním řádem, nepodporují pouze členové a sympatizanti KSČM, ale že disponuje širokou celospolečenskou odezvou a přirozeně také podporou.

     To se opravdu obáváte reakce představitelů KDU-ČSL, kteří již dopředu hrozí rozpadem vládní koalice, když nyní české veřejnosti explicitně sdělujete, že: „ Bez dohody s církvemi se ten zákon koaličními hlasy měnit nebude.“?

     Vážený pane předsedo vlády, opravdu si již nepamatujete na způsob, vedení a především obsah předvolební kampaně ČSSD a dané sliby občanům této země? 

     Dovolte mi, v této souvislosti, alespoň jednu citaci z volebního programu Vaší strany pro volby do Poslanecké sněmovny PS PČR v roce 2013: „Budeme usilovat o výrazné snížení finančních plateb státu v rámci církevních restitucí tak, aby náhrada byla přiměřená a skutečně spravedlivá. Nepřipustíme vydávání majetku, který církve v únoru 1948 již nevlastnily“. 

     Domnívám se, že jste nyní, jako premiér koaliční vlády, bohužel připustil porušení obou částí zmíněného předvolebního slibu a nemusím současně podotýkat, že právě díky takovýmto, doposud bohužel i planým, úlitbám voličům se sociální demokraté, pod Vaším angažovaným vedením, tehdy stali volebně vítězným subjektem.

     Osobně ale věřím, že svůj odmítavý postoj ke zdanění finančních náhrad určených církvím přehodnotíte tak, aby byl do budoucna mnohem více vstřícnější k oprávněným zájmům majoritní části občanů, ale též plně v souladu s požadavky historické spravedlnosti a tolik nezbytné objektivity.


Děkuji předem za vyčerpávající odpověď a zůstávám s pozdravem

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama