PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.10.2018 11:52:35 - vašesvědomí

Stále ještě vám komunistům nedochází,

že vám dochází dech? Není načase dát na ta Marxova slova o thezi, antithezi a synthezi? Z podsaty se přece natrvalo žít nedá. A nejedná se tak o nějakou ad-hoc revizi, nýbrž o porovnání té podstaty s pokrokem od jejího vzniku a následně jejich propojení k vzestupu do vyšší civilizační úrovně. Vždyť vy už nehlásáte ani tu podstatu, jako by k vám nepatřila. Přitom jediné co je na ní nepřijatelné, je vaše trvání na ateismu, pro nějž nemáte (to na tozdíl od v současnosti stále více se potvrzujících poznatků o záměrném, tedy intelientním vzniku všeho co dokážeme nějak vnímat), jakýkoliv podpůrný argument. "Kdo pozdě chodí, sám sobě škodí", zni jedna z moudrostí předků, zanechaných nám v podobě rčení. Pokud tedy ctíte tradice, mělo by vám toto rčení znít v uších jako zvon posledního zvonění. Jinak ten kapitálizmus bude skutečně poslední érou lidstva. A to zanedlouho a doslova.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.10.2018 12:00:27 - PhDr. Josef Skála, CSc.

U mne se vlamujete do dveří, otevřených dokořán. Sám ateistou jsem, právě to ovšem nikomu nevnucuji. Lidé, pro něž je víra zdrojem i normou jednání podle nepřekročitelných mravních zásad, jsou mi blízcí a mám mezi nimi spoustu přátel už od mládí. Stonásob bližší než ti, kdo žádné morální zábrany nemají. A výstižný Engelsův bonmot, že právě my, komunisté, jsme a máme být dědici prvotních křesťanských komunit, se snažím brát i jako osobní závazek. Věřte, nevěřte, ale společnou akci se sociálně vstřícnými proudy katolických akademických struktur jsem uspořádal přímo ve Vatikánu už před třiceti lety. A tím víc už tehdy spojoval síly s představiteli "teologie osvobození" v Latinské Americe.

Naprostou pravdu máte i v tom, že "z podstaty se žít nedá". Právě to je motivem platformy RESTART, založené před pár dny. Řečeno v kostce: restituovat naše "rodinné stříbro"  - avšak tváří v tvář kapitalismu XXI., a ne XIX. století. Tohle když se nestane, "kapitalismus bude skutečně poslední érou lidstva". Se všemi děsivými následky, jimiž to hrozí.