Prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M.

  • ODS
  • předseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.11.2023 12:06:00

Premiér Fiala jednal s předsedou vlády Slovenska Robertem Ficem

Premiér Fiala jednal s předsedou vlády Slovenska Robertem Ficem

V pátek 24. listopadu 2023 přivítal český premiér Petr Fiala ve Strakově akademii slovenského premiéra Roberta Fica. Jako tradičně směřovala první zahraniční cesta nově zvoleného slovenského premiéra do České republiky.

 Předsedové vlád spolu jednali zejména o pokračování bilaterálních vztahů a o možnostech další spolupráce obou zemí.

Důležitým tématem jednání byla například energetická spolupráce. Obě země jsou podporovateli jaderné energetiky a firmy i experti už nyní spolupracují. Momentálně se řada českých firem aktivně podílí na dokončování 4. bloku v Mochovcích – a to například Škoda Jaderné strojírenství, ZPA Pečky, ÚJV-EPG Praha a Sigma. Skupina ČEZ je také akcionářem společnosti JESS (Jádrová energetická spoločnosť Slovenska), která připravuje projekt nového jaderného zdroje v Jaslovských Bohunicích. Důležitým tématem byla i doprava.

„Máme zájem na tom, abychom byli účastni na vysokorychlostních tratích v Evropě, abychom byli dobře propojeni s Evropou, aby obě naše hlavní města byla dobře propojena, tedy Praha – Bratislava přes Brno a Břeclav. Připravujeme v této oblasti už některé úseky tak, aby jejich výstavba mohla být zahájena už v roce 2026,“ uvedl český předseda vlády.

Další oblastí jednání byla obrana a bezpečnost. Česká republika od jara 2022 velí Mnohonárodnímu bojovému uskupení NATO na Slovensku. V jednání je dočasné převzetí této role Španělskem v průběhu příštího roku. Čeští vojáci budou nicméně do uskupení zapojeni i nadále a výhledově je ambice opět se ujmout velení.

„Společně pořizujeme pásová bojová vozidla pěchoty CV – 90, ale je tu prostor pro české i pro slovenské firmy z oblasti obranného průmyslu, aby ještě úžeji spolupracovali než dosud,“ dodal český premiér.

Posledním důležitým tématem byla nelegální migrace. Nedávné setkání ministrů vnitra přineslo jasný příslib posílení vzájemné spolupráce v boji proti nelegální migraci. Premiér Fiala poděkoval za zlepšení policejní spolupráce na hranicích, základem této spolupráce je podle něj plná implementace readmisní dohody.

„Naším společným zájmem samozřejmě je, abychom nemuseli dlouhodobě mít tyto dočasné kontroly, tyto namátkové kontroly na hranicích, ale to bude záležet na tom, jak budeme efektivní a účinní ve společném postupu evropských zemí s nelegální migrací. Za ČR říkám, že jsme připraveni hledat racionální celoevropská řešení, která tento problém pomohou dlouhodobě vyřešit,“ řekl na závěr premiér Fiala.

Oba předsedové vlád se také shodli na tom, že budou pokračovat pravidelné mezivládní konzultace. Ty nejbližší by se mohly konat už na jaře 2024 v ČR.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama