Prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M.

  • ODS
  • předseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.10.2023 9:15:00

Tento svátek bychom měli chápat jako oslavu kontinuity a demokracie obecně

Tento svátek bychom měli chápat jako oslavu kontinuity a demokracie obecně

Premiér Fiala se zúčastnil oslav 105. výročí vzniku samostatného Československa

Předseda vlády Petr Fiala se v sobotu 28. října zúčastnil pietního aktu u Národního památníku na Vítkově konaného při příležitosti 105. výročí vzniku samostatného československého státu. Po skončení piety premiér navštívil Den otevřených dveří Strakovy akademie, kde se potkal s návštěvníky. Státní svátek zakončí večer na slavnostním večeru na Pražském hradě, který je spojen s předáváním státních vyznamenání prezidentem republiky.

Premiér společně s dalšími čestnými hosty uctil položením věnce na čestném dvoře Národního památníku na Vítkově památku hrdinů, kteří přispěli ke vzniku samostatného Československa. V kolumbáriu památníku pak premiér položil květiny k hrobu předsedy protektorátní vlády generála Aloise Eliáše.

„28. říjen je svátek, který nám připomíná, že jsme národ s tisíciletou tradicí, který získal v roce 1918 samostatnost, a že jsme se stali svobodnou a demokratickou zemí. S dnešní nesrovnatelně lepší mezinárodní situací a vším, co dnes máme k dispozici, neexistuje důvod, aby náš stát nebyl stejně úspěšný jako Masarykovo Československo,“ řekl po slavnostním aktu premiér Petr Fiala. „První Československá republika netrvala dlouho, ale její idea přetrvávala v myslích našeho národa i v těžkých dobách. Plně jsme na tuto myšlenku navázali po pádu komunistického režimu,“ dodal.

Poté se zúčastnil slavnostní bohoslužby ve slavnostní síni památníku, kde také vystoupil s krátkým projevem. „Dnešní den bychom neměli chápat jako připomínku něčeho, co dávno neexistuje, ale jako oslavu kontinuity a demokracie obecně. Oslavujeme mimo jiné to, že náš národ přežil všechny krize. Že jsme pořád tady. Že před sebou máme otevřenou budoucnost, kterou si můžeme sami vybrat,“ řekl mimo jiné a poděkoval všem, kteří se ve své každodenní práci snaží, aby Česko bylo úspěšnou zemí. „Chci ze srdce poděkovat těm, kdo věnují čas dětem ve školách, kdo se starají o druhé, pomáhají lidem v mezních situacích, brání naše bezpečí,“ uvedl předseda vlády.

V poledne se premiér ve své pracovně setkal s návštěvníky Dne otevřených dveří Strakovy akademie a večer pak sváteční den zakončí spolu s dalšími členy vlády a ústavními činiteli na slavnostním večeru na Pražském hradě, kde prezident republiky předá nejvyšší státní vyznamenání.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama