RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.05.2020 20:40:00

Daně a příliš Velká kreativita

Daně a příliš Velká kreativita

Komentář na facebookovém profilu k daním

Daně a příliš Velká kreativita

Je dobře, že vláda přemýšlí o tom, jak podpořit naši ekonomiku (a doufám, že panu premiérovi konečně dojde, že podporovat potřebujeme i podporu pro ekonomiku evropskou).

Ale ne vše, co lze udělat, je dobré udělat.

Zdá se, že nápad na "loss carryback" je jedním z jasných kandidátů. Proč si to myslím?

1. Na první pohled (uznávám, že bez znalosti detailů, ale ty asi poradní tým zná) jde o opatření s potenciálně velkou cenovkou.
2. Jde o opatření, které je snadno zneužitelné a velmi obtížně kontrolovatelné.
3. A není jasné, jaká je "návratnost" (tedy lépe efektivita) této podpory.

Proč? Především, příjem daní od firem (DPPO) je velká část příjmů státu. Jen státní rozpočet z ní loni měl 125 miliard. Potenciál velikosti vratky, o kterém mluví ekonomové (desítky miliard), je tedy možný.

Ministerstvo financí zřejmě záměrně zavírá oči nad obrovskou kreativitou nadnárodních firem v přesunech zisků a ztrát (mimo jiné i proto je vlažné ke snaze Unie toto řešit). Je více než možné, že nemalá část letošní ztráty, kterou některé firmy vykáží, nebude mít původ v místním podnikání (ale zaplatíme ji). A mimochodem, tyto firmy jsou již dnes na trzích hodně zvýhodněny, toto zvýhodnění posílit není dobrý nápad.

A není vůbec jasné, co si tím "koupíme". Stejně tak jako ztráty, které takto uhradíme, nemusí být "domácí", tak hotovost, kterou stát firmám poskytne, se může lehce stát "zahraniční", neb tak řízení hotovosti ve velkých firmách funguje (a je to logické). Také hledat souvislost mezi touto injekcí hotovosti, a vůlí firem u nás investovat, nelze (ze stejných důvodů).

Je tedy otázka, kdo a proč s tímto nápadem přišel (pokud by něco mohlo dávat smysl, tak nějaký "symbolický odpustek" v této podobě pro menší a střední firmy nebo s nízkým limitem jako ocenění státu za to, že daně platí, ale to je pak jiná logika).

Je zcela správné podpořit ekonomiku v krizi. A je rozumné se nebát navýšit dočasně deficit státu.

Ale i tak, každé opatření musí testovat na poměr nákladů a výnosů, a tento musí být kompetentně obhájen. Možná mi stejně jako členům vládního poradního týmu něco uniklo, ale zde tento test na první pohled (u nás, i díky naší struktuře ekonomiky) nějak nevychází...

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama