RSDr. Vojtěch Mynář

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.03.2014 16:55:27

Kontrola čerpání evropských fondů v ČR je efektivnější

Kontrola čerpání evropských fondů v ČR je efektivnější

Takový je závěr historicky první výjezdní mise Výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu do České republiky.

Jejím cílem bylo ověřit, zda se pomocí sady opatření daří napravovat chyby minulých vlád při kontrole čerpání evropských dotací. Jediným českým delegátem byl europoslanec Vojtěch Mynář (ČSSD), který v daném výboru působí. Ten se společně se svými evropskými kolegy kromě českých poslanců a senátorů setkal s nejvyššími úředníky rezortů pro místní rozvoj, finance, životní prostředí, dopravu i Nejvyššího kontrolního úřadu a problematického Regionálního operačního programu Severozápad. 

Podnětem k výjezdu byla vysoká míra chybovosti při čerpání fondů EU v roce 2011, kterou potvrdily i zprávy Evropského účetního dvora a Evropské komise. Účetní dvůr zhodnotil české auditní orgány jako neefektivní a Evropská komise následně pozastavila čerpání hned v několika Operačních programech. Zároveň uložila české straně implementaci Akčního plánu do července 2012.

Vojtěch Mynář, člen výjezdní mise Výboru pro rozpočtovou kontrolu, po jejím skončení uvedl: "Jsem velmi rád, že členové Výboru přijeli do České republiky a mohli se seznámit se současným stavem. Vítám, že oproti poslednímu projednávání situace se podařilo spoustu věcí zlepšit. Došlo k výměně zkušeností z kontrolní činnosti a byl oceněn i posun v naplňování Akčního plánu." Vedoucí delegace, německý sociálně-demokratický europoslanec Jens Geier zase mimo jiné vyzdvihl, že v ČR díky evropským penězům vzniklo v mezi lety 2007 a 2013 přes 72 tisíc nových pracovních míst.

Nad rámec původního programu byla projednána i řada námětů z kritického článku včerejší Mladé fronty DNES. Členové delegace konstatovali, že česká veřejnost i evropští daňoví poplatníci by měli být lépe informováni o hospodaření s evropskými penězi. Po setkání s českými poslanci doporučila delegace zorganizovat společné setkání v Bruselu za účelem výměny zkušeností, neboť vyšlo najevo, že kontrolní výbor české Poslanecké sněmovny nemá dostatečné kompetence v kontrole českého státního rozpočtu ani při čerpání evropských fondů.

Europoslanec Mynář dále zdůraznil, že systémové chyby, kvůli kterým delegace do České republiky přijela, byly zaznamenány v době Nečasovy vlády, zatímco nová česká vláda Bohuslava Sobotky se je snaží eliminovat a má prioritní zájem na vysoké absorpci čerpání z fondů EU.  „Klíčová je nezávislost auditorů, kterou se podařilo zajistit převedením pod Ministerstvo financí. Zlepšila se i komunikace s českými justičními a vyšetřovacími orgány. Zároveň vítám, že při hodnocení dopadl nejlépe Moravskoslezský kraj, na jehož rozvoj byla čerpána největší část evropských prostředků,“ dodal.

Další informace o výjezdní delegaci a činnosti Výboru pro rozpočtovou kontrolu můžete získat na tiskové konferenci, která proběhne zítra v pátek 28. března od 9:30 v Lidovém domě, Hybernská 7, Praha 1.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama