Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.01.2022 9:35:20

Korespondenční a elektronické volby nesmíme nikdy připustit!

Korespondenční a elektronické volby nesmíme nikdy připustit!

Hnutí SPD minulý pátek ve Sněmovně zablokovalo projednávání senátního návrhu zákona o zavedení korespondenčních voleb v České republice.

Jsme totiž přesvědčeni, že korespondenční hlasování, nezaručuje demokratický a transparentní způsob voleb. V případě jeho zavedení hrozí narušení základního principu voleb, což je tajnost hlasování. Tento princip může být garantován pouze v případě osobní účasti, a to vhozením volebního lístku po jeho úpravě za plentou do volební urny a kontrolovatelný nezávislou volební komisí. Princip tajnosti hlasování nemůže být formou korespondenční volby v reálu zajištěn a garantován, neboť nelze vyloučit riziko, že některé osoby budou v korespondenční volbě hlasovat pod určitým nátlakem nebo pod dozorem jiných osob.

Velkým problémem je to, že volba nebude anonymní – bude možné ztotožnit volební korespondenční lístek s konkrétní osobou, a s tím souvisí svoboda – nebude tento člověk v budoucnu poškozován za to, jak volil? Při klasickém hlasování za plentou ve volební místnosti probíhá samotná volba v soukromí a pod dozorem komise. Při korespondenčním hlasování formou zaslání lístku poštou hrozí větší riziko nátlaku třetí osoby, neboť nelze zabezpečit, že volič nevolí pod nátlakem, či kupčení s hlasy. Otevřená zůstává také otázka způsobu nakládání s hlasy došlými poštou a jejich zabezpečení proti možné manipulaci. Existují také názory, že by lístky putující do uren poštou mohl někdo cestou zmanipulovat. Může také dojít například ke ztrátě hlasů na poště. Nelze tedy vyloučit ani technické problémy.

V korespondenční volbě lze také spatřovat protiústavnost v narušení klíčového principu a pilíře demokratického volebního práva, kterým je jeho rovnost, čili zásada, že jeden občan má pouze jeden volební hlas, který má stejnou váhu. Ve jménu spravedlivého procesu všech typů voleb není při korespondenčním hlasování zaručeno, aby se zcela zamezilo situaci, že určité osoby (korespondenčně) hlasují v daných volbách vícekrát. Též může nastat situace, že pod jménem a identitou určité osoby disponující aktivním volebním právem hlasuje někdo úplně jiný, kdo tímto volebním právem nedisponuje.

Tyto argumenty zcela potvrzují výsledky vyhodnocení procesu prezidentských voleb v Rakousku v roce 2016, kdy došlo při korespondenčním hlasování poštou k manipulacím, a volby se musely opakovat.   

Volební právo je základním občanským a politickým právem, které nesmí být vystaveno žádné formě zneužití a v zájmu zachování systému svobodné soutěže politických stran, skutečné politické demokracie a spravedlivého procesu voleb všech typů, nesmíme nikdy připustit korespondenční a elektronické hlasování.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama