Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.10.2020 9:20:30

Všechno nejlepší republiko – zůstaň suverénní a nezávislá!

Všechno nejlepší republiko – zůstaň suverénní a nezávislá!

Dnes si připomínáme 102. výročí založení Československé republiky.

Dne 28. října 1918 byl vyhlášen nezávislý samostatný československý stát, který zažil mnoho významných událostí. Je naší vlasteneckou povinností zachovat jeho význam a hodnoty následujícím generacím.

Hnutí SPD s úctou vzpomíná na všechny, kteří se podíleli na vzniku samostatného československého státu a ve výsledku přispěli k tomu, že dne 28. října 1918 byla oficiálně uznána Československá republika, když zástupci Národního výboru československého zveřejnili provolání o vzniku Československa a vydali zákon o zřízení samostatného státu. Klademe velký důraz na prohlubování naší národní suverenity a u občanů podporujeme vlastenectví a úctu k naší republice. Do dalších let republice přejeme, aby byla ostatními státy světa a hlavně státy Evropy vnímána jako vyspělý národní suverénní stát, který ostatní země plně respektují a všem občanům, aby se zde dobře a svobodně žilo. To vyplývá i z našeho programu, ve kterém prosazujeme zásadní ústavní a legislativní změny směřující k obraně svobody a demokracie v České republice. Za základní princip obrany demokracie považujeme zavedení přímé demokracie a široké zapojení občanů do řízení země. V hnutí SPD prosazujeme takový program, aby se v naší zemi občané cítili bezpečně a dobře se jim zde žilo, pracovalo a měli dostatek času na výchovu svých dětí v duchu toho, jak je vychovávali jejich rodiče a prarodiče.

Nezávislost Československa byla prohlášena 28. října 1918 pětičlenným Národním výborem v Praze. Jeho členy byli Antonín Švehla, Alois Rašín, Jiří Stříbrný, Vavro Šrobár a František Soukup, označovaní též jako „muži 28. října“. Národní výbor předal své pravomoci na prvním zasedání Národního shromáždění 14. listopadu 1918, kdy byl prezidentem zvolen Tomáš Garrigue Masaryk, předsedou vlády Karel Kramář, ministrem zahraničí Edvard Beneš a ministrem vojenství Milan Rastislav Štefánik. Hranice Československa byly vymezeny mírovými smlouvami a z nich vycházejícími rozhodnutími v rámci versailleského mírového systému. Jednalo se o jeden z nástupnických států rozpadlého Rakousko-Uherska. Tehdejší Československo zahrnovalo území Čech, Moravy, Slezska (České Slezsko), Slovensko a Podkarpatskou Rus (ta byla 29. června 1945 postoupena Sovětskému svazu). V rámci republiky došlo k několika přejmenování – na Českou socialistickou republiku, Československou federativní republiku, Českou a Slovenskou Federativní Republiku. Československo zaniklo k 31. prosinci 1992. Od 1. ledna 1993 existují Česká republika a Slovenská republika jako dva samostatné a na sobě zcela nezávislé státy.

Hnutí SPD si váží všech lidí, kteří pro naši republiku mnohé udělali, ale už naneštěstí nejsou mezi námi. Mezi tyto osobnosti lze zařadit nejen významné politiky, ale též významné válečné hrdiny z období druhé světové války, významné podnikatele, kteří proslavili naší republiku ve světě, sportovce a umělce. Jejich odkaz je součástí národní historie, hodnot a kultury. Je naší povinností rozvíjet a bránit suverénní Českou republiku.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama