Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.01.2022 9:44:49

Vyzýváme premiéra Petra Fialu, aby odvolal ministra vnitra Víta Rakušana!

Vyzýváme premiéra Petra Fialu, aby odvolal ministra vnitra Víta Rakušana!

Poslanci vládní pětikoalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a PirSTAN (Piráti s hnutím STAN) zamítli projednat v Poslanecké sněmovně neprůhledné financování hnutí STAN z Kypru.

Pro SPD je nepřijatelné, aby byl ministrem vnitra, pod kterého spadá Policie České republiky, předseda hnutí STAN Vít Rakušan, neboť financování jeho hnutí není transparentně vyjasněno. Spatřujeme v tom střet zájmů, a proto jsme žádali, aby byla celá věc projednána na půdě Poslanecké Sněmovny. V této souvislosti jsme navrhli i dvě usnesení; první usnesení ve znění: „Poslanecká sněmovna vyzývá předsedu vlády České republiky Petra Fialu, aby z důvodu střetu zájmů odvolal ministra vnitra Víta Rakušana a navrhl jmenování nového ministra vnitra, který nebude spojen s hnutím STAN“; druhé usnesení ve znění: „Poslanecká sněmovna se usnáší na vytvoření sněmovní vyšetřovací komise na vyšetření financování hnutí STAN.“ 

Hnutí SPD upozorňuje, že by měli mít občané pravdivé informace o těch, které platí ze svých daní, a jaké oni zastávají morální hodnoty. Jelikož jsme se z veřejně dostupných informací dozvěděli o neprůhledném financování hnutí STAN a o praktikách prvně navrhovaného kandidáta na ministra průmyslu a obchodu Věslava Michalika, který stále zastává pozici náměstka středočeské hejtmanky, chtěli jsme celou věc projednat na mimořádné schůzi Sněmovny. Pan Michalik údajně nepodal pravdivé údaje o svých firmách podnikajících na Kypru a odmítá vysvětlit svoje vazby na daňové ráje, čímž u něj existuje reálné podezření z protiprávního jednání.

Našemu hnutí SPD se podařilo získat potřebný počet podpisů poslanců na svolání mimořádné schůze Sněmovny s projednávaným bodem: „Vysvětlení původu peněz financování hnutí STAN ze zahraničí.“ Starostům a nezávislým začaly totiž po volbách do Sněmovny chodit na jejich transparentní účet zvláštní dary. Částky od 100 do 200 tisíc korun, celkem tři miliony od dvacítky vzájemně majetkově a personálně propojených firem, jimž vládne skupina podnikatelů, která privatizovala obchodní domy Prior a dnes provozuje obchodní centra. Část plateb poslaly firmy, které ovládaly nebo založily společnosti se sídlem v daňovém ráji na Kypru a nelze prokazatelně prokázat původ těchto peněz.

Nakonec ale došlo k tomu, co si vládnoucí pětikoalice naplánovala, a sice že nebyl schválen navržený program mimořádné schůze. Pro projednání hlasovalo 85 poslanců (SPD a ANO), proti 87 poslanců z vládní pětikoalice.

Hnutí SPD ale nepolevilo v úsilí, aby občané dostali pravdivé informace. Spolu s poslanci hnutí ANO jsme sesbírali potřebný počet podpisů poslanců na vytvoření vyšetřovací komise. To jsme i v pátek ráno navrhli jako první bod pokračující schůze Poslanecké sněmovny. Poslanci vládní pětikoalice však hnutí STAN podrželi a vytvoření vyšetřovací komise nepřipustili, jelikož o tom vůbec nechtěli jednat. My ale budeme za naše občany i nadále bojovat, aby dostali v této kauze pravdivé informace. Jsme připraveni podat trestní oznámení v této věci orgánům činným v trestním řízení.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama